Događaji

prvi slovenski premijer

Alojz Peterle u Zadru predstavio svoju borbu protiv raka

Alojz Peterle u Zadru predstavio svoju borbu protiv raka
Udruga Jakov Zadranin

U organizaciji Udruge Jakov Zadranin i HULL Zadar u samostanu Svetog Frane u Zadru organiziran je razgovor i druženje sa Alojzom Peterelom, prvim slovenskim premijerom i europarlamentarcem. Peterle je poznat i po tome što je uspješno prebolio rak pa se i u svom političkom djelovanju angažirao u borbi protiv ove opake bolesti.

Tema susreta u Zadru kao i njegovo predavanje bila je „Kako biti kršćanski političar u globaliziranom svijetu“. 

Podsjetimo, Peterle je i u Europskom parlamentu inicirao osnivanje skupine zastupnika koji su, zajedno s njime promicali borbu protiv raka. Uslijedila je i akcija osnivanja takvih grupa po nacionalnim parlamentima među kojima je i Hrvatska, koje djeluju pod sloganom „Fight and win“ (Bori se i pobjedi).  

Na susretu u Zadru poveo se i razgovor o tome kako se angažirati u svojim zajednicama, ali i šire, u borbi protiv raka. 

Uz predstavnike udruge Jakov Zadranin  skupu u samostanu Svetog Frane sudjelovali su i članovi Slovenskog kulturnog društva Lipa Zadar. Darja Jusup, predsjednica društva pozdravila je sve nazočne i predstavila djelovanje društva koje okuplja 85 članova Slovenaca i prijatelja Slovenije. Inače, na području Zadarske županije živi oko 300 Slovenaca.

Pobrao je simpatije kad se na završetku svog mandata u Europskom parlamentu Alojz Peterle na originalan način oprostio Odom radosti, koju je odvirao na svojoj usnoj harmonici.

S istom skladbom Lojze Peterle je nastupio i u glazbenom dijelu programa u Zadru u samostanu Svetog Frane.  Uz Peterlea goste su zabavljali i utemeljitelji Udruge Jakov Zadranin Igor i Tanja Blaslov te zadarska Klapa Leut.


Reci što misliš!