Festival autohtone hrane, začina i zdravlja

Slatki pelin, slanina, bomboni od smokve, kozji sir… zavodljivi okusi i mirisi Ravnih kotara i Bukovice

Već dobro poznati mirisi i okusi Benkovačkog sajma danas su dobili i “pojačanje” zahvaljujući Festivalu autohtone hrane, začina i zdravlja. Dvanaest izlagača predstavilo je bogatu gastronomsku ponudu i autohtone proizvode iz srca Ravnih kotara i Bukovice.

– Cilj ovog festivala promocija je lokalne, sezonske hrane i promocija začina u svrhu zdravlja, dakle, da znamo što jedemo i spoznamo koliko je važno poznavati hranu koja nam dolazi iz okoliša i koliko je ona važna za naše zdravlje, poručila je organizatorica Festivala Marija Bešlić.

Domaći kruh, slatki pelin, slanina, bomboni od smokve, mladi kozji sir samo su dio ponude koja se danas ovdje mogla kušati, no najveća “zvijezda” festivala bio je, očekivano, benkovački prisnac, autohtono jelo ovog kraja kojim se od pamtivijeka dočekivalo posebne dane i goste i uz koje su se nekoć sklapali i brakovi. Ovo jelo jednostavne recepture već stoljećima je utkano u tradiciju ovog podneblja, no svaki koji kušate poseban je na svoj način. Tajni recept ipak nam je odala Rosa Brkljača iz OPG-a Raštević.

Festival autohtone hrane, začina i zdravlja

Foto: Radio Zadar / Radio Zadar

– Napravim tijesto, sol, topla voda, brašno, to malo odstoji dok napravim nadjev. Ja pretežno stavljam svježi sir i jedan tvrđi koji gragatam i domaća jaja, domaći svoj skorup koji skupljam kad mliko kuva, stavim dvi žlice svinjske masti, posolim, izmiša se sve lipo i onda se odozgo polije jednim jajetom da dobiješ tu teksturu, izgled i okus. Ma sve je bitno na prisnacu.

Po izgledu se odma vidi da je to domaće, ne triba se ni govorit, bitno da se žuti. Imamo ovce pa muzemo, kako’š prisnac ako ne’š must ovce, kaže nam Rosa.

U sklopu festivala održane su i edukativne prezentacije na temu hrane i zdravlja (“Neka hrana bude tvoj lijek, a lijek neka bude tvoja hrana”, “Premium začini”, “Začini i zdravlje”) na kojima je svoje znanje s prisutnima podijelila Timka Alihodžić.

Festival autohtone hrane, začina i zdravlja

Foto: Radio Zadar / Radio Zadar

– Postoje zapisi otprije 2000 godina o više od ljekovitih 600 biljaka i biljnih pripravaka, a do danas su ostali neki poput klinčića, kima, komorača, heljde koja se može koristiti i kao hrana i kao lijek, baš kao i bijeli luk koji ima doista širok spektar primjene. Vrlo je bitno znati, pogotovo kad je riječ o nekom posebnom bilju, kako ga dozirati.

Ima bilja koje je bilo zabranjeno, koje izaziva halucinacije, stvarane su strašne legende o njihovoj smrtnosti iz čistog razloga da ih ljudi ne koriste bezveze, pa je korištenje tog bilja svojedobno moralo biti pod nadzorom travara, kaže Timka ističući kako je edukacija jako bitan preduvjet ravnomjerne upotrebe čajeva, začina i bilja jer u suprotnom svaki lijek postaje otrov.

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail desk@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest