SEDMI DANI MASLINE I ULJA U SUKOŠANU

Peljuzica zove u maslinike i na Donje more

Kako najbolje orezati masline i naučiti razlikovati dobro od lošeg ulja samo su dvije od tema ovogodišnjih sedmih dana masline i ulja Peljuzica 2025 koji će se ovaj vikend održati u Sukošanu. 

Osim poučnih, manifestacija ima natjecateljski, gastronomski  i zabavni karakter, kaže agronom Denis Protić, jedan od inicijatora ove sve prestižnije manifestacije.

Biće svega, ali idemo redom. U petak 30. svibnja s početkom u 18,30 sati Doc. Dr. Šime Marcelić i Stjepan Dević, magistar aronomije, održat će predavanja i pokaznu rezidbu  maslina na uzgojni oblik polikonične ili višestožaste vaze. .

Riječ je o rezidbi koja se već dugo prakticira u talijskoj pokrajini Toskani, pokazala se uspješnom i u našoj Istri, a počela se probijati i u  pojedinim većim maslinicima u Dalmaciji, a ponegdje I u Hercegovini i to zahvaljujući zadarskoj Školi rezidbe maslina koju su pokraj prošle godine  osnovali Marcelić i Dević. 

Cilj je pokazati prednosti polikonične vaze , prozračnost i osunčanost krošnje, bolju i ravnomjerniju rodnost te manje troškove berbe, rezidbe i zaštite , kažu Dević i Marcelić.

Pokusna rezidba održat će se u Devićevom masliniku kod sv. Martina.

Nakon rezidbe Peljuzica će biti nastavljena sutradan, u subotu 31. svibnja  na sukošanskoj šetnici  Donje more. Uz Mali sajam domaćih proizvoda  u 18,30 sati, uslijedit će svečano otvaranje  manifestacije, a potom i Mala škola kušanja  maslinovih ulja u organizaciji Profesionalnog panela  Udruge senzorkih analitičara Olea Zadar na čelu sa voditeljicom Anastasijom  Milardović.

 Trenutak i pravi krešendo koji se nestrpljivo isčekuje je početak proglašenja  najboljih ulja te dodjela nagrada i diploma  laureatima. 

Ponosni smo što je na ovogodišnju Peljuzicu pristiglo najviše uzoraka do sada. Čak 74 dok smo lani zaprimili samo 28 uzoraka ulja, kaže Protić.

Ulja su  iz godine u godinu sve kvalitetnija pa je i to razlog što se nestrpljivo očekuje i gastro Kutak sukošanskog kuhara  Hrvoja Veleslavića koji će za ovu prigodu u povećem kotlu pripremiti oko 500 porcija žgvaceta – gulaša od janjetine, biža i mladih krumpira. 

Uz ukusne domaće zalogaje i birana vina  posjetitelji će uživati  u živoj glazbi klape Mirakul iz Vrpolja kod Šibenika. Sve u organizaciji Općine Sukošan na čelu s aktualnim načelnikom  Antom Martincem i direktoricom Turističke zejednice  Dobrilom Dević.

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest