Događaji

nakon prosvjednog skupa

Saborski Odbor za ljudska prava osnovao radnu skupina koja će obići Međimurje

Saborski Odbor za ljudska prava osnovao radnu skupina koja će obići Međimurje
Stjepan Hranilović

Saborski Odbor za ljudska prva i prava nacionalnih manjina odlučio je u srijedu formirati radnu skupinu koja će obići dijelove Međimurske županije u kojima dolazi do tenzija između većinskog stanovništva i manjinskoga romskog stanovništva kako bi dobio cjelovitu sliku o tamošnjoj situaciji koja je dovela do nedavnoga prosvjednog skupa "Želim normalan život".

Radna skupina koju čine članovi Odbora Furio Radin (zastupnik talijanske nacionalne manjine), Domagoj Hajduković (SDP), Dražen Barišić (HDZ) , Dragana Jeckov (SDSS) , Veljko Kajtazi (zastupnik romske nacionalne manjine) te predsjednik Odbora Milorad Pupovac (SDSS) obići će institucije i zajednice u Međimurju te proučiti sva izvješća nakon čega će Odboru podnijeti izvještaj s preporukama nadležnim tijelima, zaključeno je na sjednici.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović istaknuo je kako se pitanjem romske nacionalne manjine u Međimurskoj županiji nitko nije ozbiljno bavio godinama, ali i da to pitanje nije pitanje samo represivnog sustava, nego i pitanje obrazovanja, zapošljavanja, zdravstvene i socijalne skrbi.

"Potrebna je horizontalan i vertikalna koordinacija na samom terenu lokalnih vlasti, županije i predstavnika romske zajednice", naglasio je ministar Božinović i istaknuo mogućnosti koje se nude kroz EU fondove za rješavanje pitanja Roma.

Saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi složio se da policija ne može riješiti probleme Roma i ukazao na potrebu većih napora institucija na svim razinama kako bi se poboljšao njihov položaj.

Tri četvrtine Roma živi u izoliranim naseljima, 54 posto nema priključak na kanalizaciju ili septičku jamu, 46 posto nema opskrbu pitkom vodom unutra stambenog prostora, 31 posto romske djece ide u srednju školu, iznijela je podatke pučka pravobraniteljica Lora Vidović .

"Koje su njihove mogućnosti u životu, o čemu mi pričamo?" upitala je te i ona naglasila potrebu veće koordinacije institucija.

Prosvjed pod nazivom “Želim normalan život” održan je 1. lipnja na čakovečkome središnjem trgu na kojem su govornici ukazivali na neodgovorno, opasno i kriminalno ponašanje u njihovom kraju, te prozivali sustav koji je, tvrde, zakazao kada je riječ o tamošnjoj romskoj zajednici.


Reci što misliš!