
Ovogodišnji Zinfest, koji se održava od 14. do 16. studenog u Marini Kaštela, okupit će vinare, vinogradare i ljubitelje vina iz cijele regije kako bi svjedočili novoj slavi kaštelanskog Crljenka, direktnog pretka u svijetu priznatog i slavnog Zinfandela.
Uz bogat enološko-gastronomski program, festival donosi i
natjecanje u pripremi dalmatinske marende, što dodatno ističe
tradiciju i povezanost rivijere Kaštela s globalnom vinskom i
gastro scenom.
Četvrto izdanje Zinfesta u Kaštelima ponovno će u središte
staviti kaštelanski Crljenak – autohtonu sortu koja je ostavila
trag u vinarskoj povijesti diljem svijeta. Ovaj trodnevni
festival, koji će se održati u Marini Kaštela, ponudit će bogat
program s naglaskom na tradicijske sorte i gastronomske delicije
koje čine dalmatinsku marendu.
“Ovaj Zinfest bit će raj za ljubitelje vina,” ističe Srećko
Radnić, predsjednik klastera Zora i jedan od organizatora
manifestacije. “Posjetitelji će moći kušati više od 150
jedinstvenih tradicijskih sorti grožđa i vina, dok će programi
nuditi jedno nezaboravno iskustvo i doživljaj boravka na rivijeri
Kaštela. Uživat će se u programu ‘Kaštelanska vesela vina’,
predstavljanju učenika i profesora ugostiteljskih škola,
gastronomskim delicijama s potpisom, pričama o jelima, pričama o
vinu. Ove godine će, uz natjecanja u dalmatinskim marendama,
organizirati i ‘masterclass’ na kojem će predstaviti Crljenak
kroz godine.”
“Veselimo se tome da i dalje jačamo prepoznatljivost Kaštela i
svijest o spoznaji da su Kaštela domovina Zinfandela i da je
kaštelanski Crljenak njegov direktni predak,” dodao je Radnić,
posebno naglasivši kako je festival prilika za okupljanje svih
vinara i vinogradara u opuštenoj, prijateljskoj atmosferi.
Direktorica Turističke zajednice Kaštela, Nada Maršić, osvrnula
se na povijesnu važnost Crljenka i povezanost Kaštela s vinskim
nasljeđem. “Priča o Crljenku zapravo je priča o svim našim
iseljenicima,” objasnila je Maršić. “Crljenak je prošao put od
Kaštela do Beča, New Yorka, pa sve do Kalifornije, gdje je
pronašao svoj novi identitet kao Zinfandel, a onda su oni iz
Kalifornije tražili porijeklo u Francuskoj i Italiji, a zapravo
su ga našli u Hrvatskoj, preciznije u Kaštelima. No, poput
iseljenika, Crljenak se ponovno vratio svojim korijenima, u
Kaštela, i upravo to daje posebnost ovoj manifestaciji, a posebno
kada se vinu pridruži i gastronomija u formi dalmatinske
marende.” Zaključila je kako ova manifestacija iz godine u godinu
postaje sve značajnija i kao dodatna atrakcija grada s pričom
koja je obišla svijet.
Značaj Zinfesta za grad potvrdila je i Antonia Kljaić, pročelnica
za društvene djelatnosti. “Grad Kaštela uvijek će podržavati
događanja koja promiču očuvanje autohtonih jela i pića. Ova
manifestacija doprinosi jačanju kulturnog identiteta Kaštela,
Dalmacije, ali i cijele Hrvatske,” istaknula je Kljaić, dodavši
kako festival pozicionira Kaštela ne samo kao turističku
destinaciju već i kao mjesto bogato kulturnom i povijesnom
baštinom.
Na Zinfestu će ljubitelji dalmatinske kuhinje moći uživati u
specijalitetima poput sipe o’ boba i brudeta od liganja, koje će
pripremati poznati chef kuhinje restorana Spinnaker Marine
Kaštela, Petar Božić, zajedno sa svojim kolegama. “Ovo je
jedinstvena prilika za posjetitelje da kušaju autentična
dalmatinska jela u kombinaciji s vrhunskim vinima našeg kraja,”
kazao je Božić.
Osim Crljenka, posjetitelji će moći kušati i druge autohtone
sorte poput plavca, babice, pošipa, maraštine te sve popularnijeg
dobričića, dok će ljubitelji bijelih vina moći uživati u rijetkoj
sorti vlaška, dodao je Ivan Perišin, mladi vinar iz Kambelovca.
“Naglasak festivala je na Crljenku, no ponuda će biti raznovrsna.
Treba znati da je proizvodnja Crljenka iznimno zahtjevan proces i
da svaka boca predstavlja trud i predanost vinara. Jako je teško
dovesti grožđe do izvrsne kvalitete s kojom poslije možete
baratati u vinariji i raditi vrhunsko vino,” rekao je Perišin.
Zinfest će ove godine uključiti i radionice degustacije vina koje
će voditi priznati sommelieri te kušanje tradicijskih jela
pripremljenih od strane vrhunskih chefova i pučkih kuhara.
Manifestacija uvodi i novost – natjecanje u pripremi dalmatinske
marende, gdje će posjetitelji imati priliku sudjelovati u
ocjenjivanju jela koja su simbol dalmatinske gastronomije.
Prisutni na predstavljanju imali su potom priliku i doživjeti dio
onoga što ih očekuje na ZINFESTU 2024. , a tijekom prigodnog
gastro-eno obilaska kaštelanskih konoba, uz degustacije vina i
specijaliteta pod zajedničkim nazivnikom Dalmatinska
marenda. Ovaj je obilazak pružio uvid u bogatu enološku i
gastronomsku ponudu koja će biti predstavljena na nadolazećem
ZINFESTU 2024., ističući važnost očuvanja i promocije autohtonih
sorti i tradicionalnih jela Dalmacije.
Prošlo je više od 20 godina od povijesnog otkrića koje je
potvrdilo kako su Kaštela pradomovina Zinfandela, a kaštelanski
Crljenak njegov direktni predak. Značaj tog otkrića uvelike je
važan za Kaštela, Dalmaciju i Hrvatsku jer putem ove spoznaje
možemo zajedno jačati prepoznatljivost naših prostora na
internacionalnom nivou.
Zinfest je više od vinskog festivala, to je slavlje bogatog
kulturnog nasljeđa Kaštela, ali i cijele Dalmacije.