
Utiru se u Dubravi kod Šibenika novi trendovi u poljoprivredi krša. Sadnica do sadnice, "raste" plantaža divljih šparoga, javlja HRT.
– Vole polusjenu stoga smo označili svakih 6 metara mjesto gdje
će se posaditi neka voćka sada hoće li to biti pistacije, smokva,
maslina ili badem to ćemo još odlučiti – rekao je Ivan
Škugor, agronom, nositelj OPG-a.
Samoniklu biljku makije prvo su morali ukrotiti – prikupljati
sjeme, proučavati literaturu, primjenjivati znanje na testnom
nasadu.
Strpljen – spašen
Kaže kako je za usopjeh ovdje najbitnije – strpljenje!
– Meni sjemenka koju uberem oko Nove godine tek u polje ide za
tri godine. Onda kad se još uz to uzme da se dvije godine ne bi
smjelo brati, dođe do toga da je predug taj odmak do ulaska u rod
i onda ljudi na žalost odustaju – objašnjava Ivan.
Ipak, u punom rodu ovakav bi nasad mogao dati i 300 kilograma
svježih superzdravih izdanaka i naravno gastro poslasticu koju
toliki vole. Mladi Ivan tvrdi da može imati i ljetni urod i
siguran je da bi bilo restorana zainteresiranih da na meniju
imaju svježu šparogu usred ljeta.
Ivan je u nadi da će proširiti svoju ideju, na tržištu ponudio i
sadnice. Pa za one koji ne vole izgrebane ruke, ili susret s
kakvom zmijom, ovo i nije toliko loša ideja.