Događaji

Na Narodnom trgu

Otvoreni 21. Dani masline: Na marendinu "planulo" 500 porcija variva od leće, slanutka i orza

Otvoreni 21. Dani masline: Na marendinu
Arif Sitnica

Zadarski župan Božidar Longin otvorio je danas 21. Međunarodne Dane maslina, koji će se danas odvijati na više mjesta u Zadru, a sutra na otoku Pašmanu.

Svečanom otvaranju predhodila je dodjela godišnjih nagrada i priznanja petorici zaslužnih i to:  Priznanje „Dr. sc. Ante Medin“  dobio je Prof. dr. sc. Frane Strikić za znanstveni doprinos u maslinarstvu i  uljarstvu. Priznanje „Stanko Ožanić“ uzornom maslinaru je  uručeno OPG-u Budislav Mađerić iz Pašmana.  Priznanje „Maslinarsko srce“ ove godine dodjeljeno je OPG-u Nele Čirjak. Obitelj ima prebivalište u Zagrebu, a podigli su uzorne ekološke maslinike u Popovićima i Karinu Donjem kod Benkovca.

Otvoreni 21. Dani masline: Na marendinu "planulo" 500 porcija variva od leće, slanutka i orza Otvoreni 21. Dani masline

Zlatno pero za medijsku afirmaciju maslinarstva i uljarstva  dobila je  Katja Šimac,  urednica poljoprivredne emisije Agrosvijet. Priznanje „Maslinarska nada Zadarske županije“ pripalo je  Mati Duševiću koji nastavlja i razvija obiteljsku tradiciju uspješnog maslinarstva i uljarstva u Ljupču kod Ražanca.

Dobrovoljni prilozi za borbu protiv raka

Odmah nakon otvaranja na Narodnom trgu je priređen Maslinarski marendin, gatronomsko-humanitarna priredba gdje su uzvanici, gosti  i mnogobrojni građani Zadra imali prigodu kušati tradicionalno jelo - varivo od leće, slanutka i orza, koju je za ovu prigodu pripremio profesor kuharstva  Renato Kraljev sa učenicima Hotelijersko ugostiteljske i turističke škole.

 - Planulo je svih 500 porcija, kaže Benito Pucar, predsjednik organizacijskog odbora Dana masline. Osim variva kušao  se i sir Gligora, sljubljivao sa sve boljim ravnokotarskim vinima…Dobrovoljnim prilozima posjetitelja  za konzumirana jela i pića tijekom Maslinarskog marendina na Narodnom trgu  podržana su nastojanja Lige protiv raka i  Onkološkog odjela Opće bolnice Zadar u prikupljanju srestava za kupnju aparata za zračenje neophodnog u liječenju onkoloških bolesnika.

Nastavak na Vitrenjaku

Nakon svečanog otvaranja i Maslinarskog marendina s početkom u 17. sati u dvorani JK Uskok na Vitrenjaku održat će se Okrugli stol na aktualne teme iz maslinarstva i uljarstva. S novim izazovima  za zaštitu maslina od štetnih organizama u okviru zajedničke agrarne politike 2021 – 2027. maslinare će upoznati Doc. dr. sc.  Tomislav Kos Sveučilište u Zadru, Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu.

Druga tema je:  Najčešće pogreške kod rezidbe maslina na rod, a izložit će je Prof. dr. sc. Frane Strikić, Sveučilište u Splitu. Kako suzbijati maslinovu muhu u ekološkoj i integriranoj proizvodnji pojasnit će mr.sc. Vladimir Danon. “Bit će zanimljivo”, očekuje i magistar Marijan Tomac, moderator koji je i lani, na svoj dinamičan i polemičan način  vodio „sučeljavanja“ vitezova okruglog stola, stručnjaka i zainteresiranih maslinara.

Na ovom skupu po prvi put će javno biti predstavljena brošura “ Identifikacija sorata masline Zadarske županije”, autora Prof. dr. sc. Đanija  Benčića i suradnika sa Sveučilišta u Zagrebu i Zadru. 

Proglašenje najboljih ulja

Nakon okruglog stola slijedi krešendo  - događaj dana, za neke maslinare i događaj godine. - Svi s nestrljenjem očekuju rezultate ocijenjivanja za svoja ulja, kaže Benito Pucar. A svečana dodjela priznanja i nagrada za kvalitetu maslinovog ulja te proglašenje Šampiona 21. međunarodnih Dana masline Zadar 2019.,  odvijat će u večernjim satima u restoranu i na terasi Jedriličarskog kluba Uskok na Vitrenjaku. Nakon toga, kud ćeš bolje -  večera i druženje uz klapsku pjesmu.


Reci što misliš!