Događaji

radovi gotovi do ljeta

Druga faza postavljanja LED rasvjete u Preku bliži se kraju

Druga faza postavljanja LED rasvjete u Preku bliži se kraju
TZ općine Preko

Druga faza rekonstrukcije javne rasvjete u mjestima Općine Preko ušla je u završnicu i do ljeta bi trebalo biti postavljeno više od 850 cestovnih i uličnih LED svjetiljki.

U prvoj fazi, koja je završila 2015. godine, vrijednost radova iznosila je dva milijuna kuna, od čega je 60 posto sufinancirao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a ostatak je pokrila Općina Preko uštedom koja se  ostvarila u potrošnji električne energije.

– Drugu fazu radimo u partnerstvu sa splitskom tvrtkom Veritas Esco, s kojom smo sklopili ugovor 2017. godine. Njihovi su stručnjaci izradili projektnu dokumentaciju, pribavili sve suglasnosti i dopremili opremu, a podizvoditelj radova je naša općinska komunalna tvrtka Obala i parkovi, govori Jure Brižić, načelnik Općine Preko, koja već sada ostvaruje više od 60 posto uštede u potrošnji električne energije u javnoj rasvjeti.

Ukupna vrijednost projekta druge faze iznosi 3,830.000 kuna, a milijun kuna općina je bila dužna osigurati odmah.

– Od Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja dobili smo nepovratnih 100.000 kuna, 900.000 kuna financirali smo iz našeg proračuna, a ostatak ćemo otplaćivati u 84 rate, mjesečno 36.000 kuna, i to je novac koji nam ostaje od uštede  za mjesečne račune za javnu rasvjetu. Dakle, računica je jasna, prije su mjesečni izdaci za javnu rasvjetu bili 80.000 kuna, a danas oko 35.000 kuna. Osim toga, jeftinije je i održavanje, objašnjava Brižić.

Na dva, tri mjesta postavljena je solarna rasvjeta jer se zbog slabije pristupačnosti nisu mogli dovlačiti kablovi. Trenutačno se radi na Zmorcu u Preku, posla će još biti i u drugim mjestima, Poljani, Sutomišćici, Malom Lukoranu, ali svi radovi trebali bi završiti do ljeta.

 


Reci što misliš!