Događaji

"škola za život"

Eksperimentalni program u školama od učitelja dobio - dvojku

Eksperimentalni program u školama od učitelja dobio - dvojku

U suradnji sa stručnjacima Instituta za društvene znanosti Ivo Pilar provedeno je istraživanje čija je svrha stjecanje uvida u razinu kvalitete radnih uvjeta i odnosa u sektoru obrazovanja.

Prikupljanje podataka trajalo je dva mjeseca, od rujna do studenog 2018. godine. Od nešto manje od 6.500 zaposlenika osnovnih škola, njih 328 dalo je mišljenje o Školi za život. Učitelji su najmanje zadovoljni konzultacijama pri osmišljavanju eksperimentalnog programa i nastavnih materijala.

Pomoćnica ministrice obrazovanja Lidija Kralj pak cijeloj eksperimentalnoj kurikularnoj reformi daje - čvrstu četvorku.

"Izuzetno smo nezadovljni zato što još uvijek sve ovisi o politici škole, o ravnatelju, o prihodima županijnhe i svih ostalih koji će nama platiti tu neku edukaciju, pogotovo Slavonija i Baranja", kaže učiteljica biologije i kemije iz Baranje, Andrea Dorić. 

S njom se slaže i učiteljica matematike iz Dubrovnika, Katia Tarocco.

"Nije bilo učitelja u mojoj školi koji nije želio raditi reformu. Nezadovoljni smo tempom, vremenom, načinom provedbe. Višetstruki problem koji se niže desetljećima, znači nazaduje, ne može se riješiti u nekoliko mjeseci. Na učitelje je sručen veliki dio i veliki obim posla."

Pomoćnica ministrice Divjak, Lidija Kralj, kaže kako je cijelo to istraživanje provedno dva mjeseca nakon početka priprema za eksperimentalni program.

"Istraživanje koje je provelo Ministarstvo znanosti bilo je u prosincu, dakle nekoliko mjesci nakon same provedbe programa. U ovom uzorku od 300 mi imamo naspram toga uzorak od 1.300 učitelja i nakon provedene tri savjetničke posjete", kaže Kralj.

Radovan Fuchs posebni savjetnik premijera za kurikularnu reformu kaže: "Radi se o tome da tu evaluaciju i praćenje trebate dat u ruke znanstvenim institutima koji se time bave. Ne možete se samoevaluirati jer onda niste dovoljno objektivni, ma koliko god to htjeli biti. Prema tome, apel ekspertne skupine i određenih članova Posebnog stručnog povjerenstva je da se ustvari raspiše jedan natječaj za provedbu znanstvenog istraživanja čitavog procesa."


Reci što misliš!