Događaji

od srijede, 3. ožujka

Zadarsko sveučilište započinje s projektom sadnje autohtonih sorata vinove loze

Zadarsko sveučilište započinje s projektom sadnje autohtonih sorata vinove loze
Dusko Jaramaz/PIXSELL

U srijedu, 3. travnja 2019. godine, u vremenu od 10 do 12 sati započet će sadnja kolekcijskog nasada autohtonih sorata vinove loze na Poljoprivrednom dobru Sveučilišta u Zadru na Baštici.

Temeljem višegodišnje uspješne suradnje Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Zadarske županije, na planu razvoja vinogradarstva i vinarstva u Županiji, došlo je do ugovaranja novog projekta o pružanju usluge podizanja kolekcije-banke gena autohtonih sorti vinove loze Zadarske županije. 

Istraživanja bi se temeljila na autohtonim sortama zadarskog područja (vinogradarskim podregijama Sjeverna Dalmacija i Dalmatinska zagora, sukladno službenoj legislativi), odnosno njihovom trajnom zbrinjavanju. Glavni ciljevi projekta su:

- Sakupiti ukupnu regionalnu germplazmu vinove loze (sve autohtone sorte) na jednom mjestu, u jedinstvenom nasadu, tzv. „banci gena vinove loze Zadra i Ravnih Kotara“, što osigurava uvjete njihova trajnog zbrinjavanja;

- Osigurati uvjete za njihovu daljnju reprodukciju (matični nasad koji predstavlja repromaterijal za proizvodnju sadnica);  

- Osigurati uvjete za njihovu gospodarsku evaluaciju (dovoljna količina grožđa za vinifikaciju), što će doprinijeti njihovoj revitalizaciji, odnosno prihvaćanju od proizvođača i potrošača. 

Ukupno će se posaditi (2019. i 2010.) više od 30 sorata koje se smatraju izvorne u ovom području, ili su udomaćene u sjevernoj Dalmaciji, a dolaze iz drugih hrvatskih vinogorja. Projekt se radi u suradnji sa Sveučilištem u Zadru, na čijoj se površini (pokušalište na Baštici) podiže predmetna kolekcija. Ista će poslužiti i kao poligon za zajednički rad nastavnika – znanstvenika i studenata, posebice s obzirom na pokretanje zajedničkog međusveučilišnog studija „Mediteranska poljoprivreda“, koji bi trebao krenuti od akademske godine 2020./2021. u Zadru i Zagrebu. 

Također, kolekcija bi trebala osigurati materijal za prijavu i provedbu nacionalnih i međunarodnih projekata, s obzirom na veliku pozornost koja se u Europi daje na zaštitu izvornih sorata poljoprivrednih vrsta. Osim toga, kolekcija može imati i edukativno – pokazni karakter, odnosno biti zanimljiva za turističke namjene, poglavito u pravcu razvoja izvorne eno-gastronomske ponude. 


Reci što misliš!