Pučko otvoreno učilište Obzor
Besplatno osposobljavanje nezaposlenim osobama na području Zadarske županije
U sklopu projekta „Nove vještine - nove mogućnosti“ financiranog iz Europskog socijalnog fonda, Pučko otvoreno učilište Obzor nudi besplatno osposobljavanje nezaposlenim osobama na području Splitsko-dalmatinske i Zadarske županije
Pučko otvoreno učilište Obzor u suradnji s partnerima Agencija Han Vrana, F-tours International d.o.o. i H.L. Dvorac d.o.o. provodi projekt „Nove vještine – nove mogućnosti“ u sklopu kojeg su razvijeni suvremeni programi osposobljavanja integrirani s praksom.
Nezaposlene osobe mlađe od 25 godina i starije od 54 godine s minimalno završenom osnovnom školom mogu se prijaviti za pohađanje sljedećih obrazovnih programa koji će se provoditi na području Splitsko-dalmatinske i Zadarske županije:
1. Program osposobljavanja za poslove concierge-a,
2. Program osposobljavanja za poslove barmena/sommeliera,
3. Program osposobljavanja za priprematelja/icu tradicionalne mediteranske kuhinje s modernim odmakom i utjecajem osmanske kuhinje,
4. Program osposobljavanja za priprematelja/icu tradicionalne mediteranske kuhinje sa suvremenim odmakom i utjecajem antičke kulture
Teorijska nastava održat će se u prostorijama Učilišta Obzor u Splitu na adresi Kopilica 21a, a praktična nastava će se organizirati u objektima Martinis Marchi (Šolta), Maškovića Han (Pakoštane) te Fabrique i Terminal F (Split), a uključuje studijski obilazak lokalnih uzgajivača hrane te gastroprezentacije.
Nakon završetka programa moguće je i zapošljavanje u spomenutim objektima. Opći cilj projekta je doprinijeti zapošljavanju nezaposlenih osoba na području Zadarske i Splitsko-dalmatinske županije kroz pohađanje suvremenih obrazovnih programa u sektoru turizma i ugostiteljstva.
Putem aktualnih obrazovnih sadržaja izravno povezanim sa stvarnim potrebama tržišta rada i poslodavaca u sektoru turizma i ugostiteljstva obrazovat će se kvalitetan kadar i povećati konkurentnost nezaposlenih osoba na području Zadarske i Splitsko-dalmatinske županije.
Turizam postaje sve značajniji sektor u gospodarstvu naše zemlje, a njegov kvalitetan razvoj nije moguć bez djelotvorne politike razvoja ljudskih potencijala. Novi turistički trendovi utječu na profesionalni razvoj kadrova i inoviranje znanja turističkih djelatnika te je u korpusu zaposlenih bitno osigurati adekvatna znanja i profesije.
Svaki novi obrazovni programski sadržaj predstavlja dobitak za trenutno nedostatne kadrove u turizmu. Razvojna orijentacija zemlje na turizam podrazumijeva korištenje obrazovnih potencijala, s posebnim naglaskom na programe usmjerene na osposobljavanje kadrova za praktičnu primjenu znanja i poslovnih tehnika u svakodnevnoj turističkoj praksi.
U hrvatskom turizmu upravo su takvi kadrovi najviše traženi, a njihovom formiranju osim kvalitetnog nastavnog programa pridonijeti će i kvalitetna stručna praksa.
Zainteresirani se mogu prijaviti putem online PRIJAVNICE ili e-maila: info@ucilisteobzor.com, pri čemu je potrebno navesti sljedeće podatke: ime i prezime, kontakt, godine i odabrani program.
Projekt „Nove vještine – nove mogućnosti“, sufinanciran od strane Europskog socijalnog fonda, provodi Pučko otvoreno učilište Obzor u partnerstvu s tvrtkama F-tours International d.o.o. i H.L. Dvorac d.o.o. te Agencijom Han Vrana.
Ukupna vrijednost projekta je 1.769.028,00 HRK (100% bespovratnih sredstava), a vrijeme provedbe je od 10. svibnja 2018. do 10. rujna 2019. godine. Više informacija o projektu dostupno je na web stranici www.ucilisteobzor.com.
Programi osposobljavanja iz područja turizma i ugostiteljstva
Osnovni podaci:
Trajanje programa: 120 nastavnih sati ( 40 sati teorijske nastave, 80 sati praktične nastave), 17 radnih dana.
Teorijska nastava: u prostorijama Pučkog otvorenog učilišta Obzor na adresi Kopilica 21a, Split
Praktična nastava: u ugostiteljskim objektima Martinis Marchi (Otok Šolta), Mašković Han (Pakoštane) ili F-group (Split), ovisno o odabranom programu
Dodatne pogodnosti: pokriveni troškovi prijevoza i noćenja, liječničkog i sanitarnog pregleda, izdavanja sanitarne iskaznice, priručnik iz odabranog područja, radna odjeća i obuća, gastroprezentacije na lokacijama: Maškovića Han, Martinis Marchi i Fabrique / Terminal F, studijski obilazak lokalnih proizvođača hrane u Splitu i Zadru, završna konferencija.
Programi osposobljavanja:
1. Program osposobljavanja za poslove concierge-a
2. Program osposobljavanja za poslove u zanimanju barmen i
sommelier
3. Program osposobljavanja za priprematelja/icu tradicionalne
mediteranske kuhinje s modernim odmakom i utjecajem osmanske
kuhinje
4. Program osposobljavanja za priprematelja/icu tradicionalne
mediteranske kuhinje sa suvremenim odmakom i utjecajem antičke
kulture
Preduvjet za upis programa: nezaposlene osobe mlađe od 25 godina te nezaposlene osobe starije od 54 godine.
1. Program osposobljavanja za poslove concierge-a
Vrijeme provedbe: ožujak 2019.
Nastavni plan i program uključuje sljedeće cjeline:
1. Organizacija poslovanja poduzeća
2. Marketing u turizmu
3. Zaštita na radu
4. Praktična nastava
• Organizacija poslovanja poduzeća –Prijemni odjel, Rezervacije, Cjenik hotelskih usluga, Voucher, Prijam i prijava gosta, Poslovi pri dolasku gosta, Hotelska iskaznica, Poslovi za vrijeme boravka gosta, Pružanje raznovrsnih usluga gostima, Oprema i uređaji na prijemnom odjelu, Specifičnosti rada na prijemnom odjelu, Radna mjesta, Ponašanje i etika zaposlenih, radna odjeća i higijena zaposlenih, Dokumentacija na prijemnom odjelu, Rječnik hotelske terminologije, Provjera znanja
• Marketing u turizmu –Upravljanje marketingom (pojam marketinga), Marketing kao poslovna koncepcija, Turističko tržište, Poslovne orijentacije, Segmentacija i odabir ciljanih tržišta, Specifičnosti marketinga u turizmu, Specifičnosti turističkog proizvoda i instrumenti marketinga, Područja primjene marketinga u turizmu, Primjeri dobre prakse, Marketinško okruženje, Turističke potrebe i motivacija, Ponašanje potrošača u turizmu, Elementi marketinškog spleta, Turistički proizvod, Prodaja i distribucija, Promocija u turizmu, Planiranje marketinga, Proces marketinškog planiranja, Marketinške strategije, provjera znanja
• Praktična nastava – nakon odslušanog teorijskog dijela nastave
polaznici se upućuju na obavljanje praktičnog dijela nastave u
ugostiteljski objekt s kojim Ustanova ima sklopljen ugovor o
suradnji.
Literatura:
„Concierge – priručnik za program osposobljavanja, priručnik Učilišta izrađen za potrebe provedbe programa osposobljavanja za poslove concierge-a
Materijalni uvjeti:
Teorijska nastava izvoditi će se na adresi Koplilica 21a u
Splitu.
Praktična nastava organizirana je u objektu Martinis Marchi na
adresi put Sv. Nikole 51, Maslinica, Otok Šolta.
2. Program osposobljavanja za poslove u zanimanju barmen i sommelier
Predviđeno vrijeme provedbe: ožujak 2019.
Nastavni plan i program uključuje sljedeće cjeline:
1. Osnove barskog poslovanja
2. Vrste i sastojci barskih pića
3. Radni nastup i priprema barskih mješavina
4. Osnove sommelierstva
5. Osnove proizvodnje i njege vina
6. Posluživanje i određivanje kvalitete vina
7. Higijena i zaštita na radu
• Praktična nastava – nakon odslušanog teorijskog dijela nastave polaznici se upućuju na obavljanje praktičnog dijela nastave u ugostiteljski objekt s kojim Ustanova ima sklopljen ugovor o suradnji. Nastavna cjelina obuhvaća: osnove higijene i zaštite na radu, organizacija i rad u baru, barske mješavine, osnove o vinu, proizvodnja i njega vina,posluživanje i određivanje kvalitete vina, završni radovi pripreme i posluživanja vina
Literatura: „Barmen & sommelier –priručnik Učilišta izrađen za potrebe provedbe programa osposobljavanja za poslove u zanimanju barmen i sommelier
Materijalni uvjeti:
Teorijska nastava izvoditi će se na adresi Koplilica 21a u
Splitu.
Praktična nastava organizirana je u objektima Martinis Marchi (Otok Šolta), Mašković Han (Pakoštane) ili Fabrique i Terminal F (Split)
3. Program osposobljavanja za priprematelja/icu tradicionalne mediteranske kuhinje s modernim odmakom i utjecajem osmanske kuhinje
Predviđeno vrijeme provedbe: ožujak 2019.
Nastavni plan i program uključuje sljedeće cjeline:
1. Higijenski uvjeti za rad s hranom
2. Namirnice u kuharstvu
3. Kuhinja
4. Osnove pripreme namirnica
5. Osnove kuharstva
6. Zaštita na radu i zaštita od požara
7. Praktična nastava
• Praktična nastava obuhvaća: održavanje higijene kuhinjskog
prostora, upotreba kuhinjskog posuđa i alata, pranje i čišćenje
namirnica, odabir svježeg voća i povrća, skladištenje namirnica,
rukovanje kuhinjskim uređajima, tehnološki proces obrade
namirnica, osnovna termička obrada namirnica, priprema različitih
vrsta zajutraka, sudjelovanje u spravljanju osnova jela,
pripremanje osnovnih hladnih i toplih predjela, asistiranje kod
pripremanja bistrih i gustih juha, priprema jednostavnih priloga
i vcariva od povrća, dekoriranje i spravljanje salata,
pripremanje i ukrašavanje osnovnih desertnih jela, pridržavanje
mjera zaštite na radu i zaštite od požara
Literatura:
„Mediteranska & osmanska kuhinja – priručnik za osposobljavanje za jednostavne poslove u kuharstvu, priručnik Učilišta izrađen za potrebe provedbe programa osposobljavanja za poslove priprematelja/ice tradicionalne mediteranske kuhinje s modernim odmakom i utjecajem osmanske kuhinje
Materijalni uvjeti:
Teorijska nastava izvoditi će se na adresi Koplilica 21a u
Splitu.
Praktična nastava organizirana je u objektu Mašković Han, Vrana
Marina 1, Vrana, 23211 Pakoštane
4. Program osposobljavanja za priprematelja/icu tradicionalne mediteranske kuhinje sa suvremenim odmakom i utjecajem antičke kulture
Predviđeno vrijeme provedbe: ožujak 2019.
Nastavni plan i program uključuje sljedeće cjeline:
1. Higijenski uvjeti za rad s hranom
2. Namirnice u kuharstvu
3. Kuhinja
4. Osnove pripreme namirnica
5. Osnove kuharstva
6. Zaštita na radu i zaštita od požara
7. Praktična nastava
• Praktična nastava obuhvaća: održavanje higijene kuhinjskog
prostora, upotreba kuhinjskog posuđa i alata, pranje i čišćenje
namirnica, odabir svježeg voća i povrća, skladištenje namirnica,
rukovanje kuhinjskim uređajima, tehnološki proces obrade
namirnica, osnovna termička obrada namirnica, priprema različitih
vrsta zajutraka, sudjelovanje u spravljanju osnova jela,
pripremanje osnovnih hladnih i toplih predjela, asistiranje kod
pripremanja bistrih i gustih juha, priprema jednostavnih priloga
i vcariva od povrća, dekoriranje i spravljanje salata,
pripremanje i ukrašavanje osnovnih desertnih jela, pridržavanje
mjera zaštite na radu i zaštite od požara
Literatura:
„Mediteranska & antička kuhinja – priručnik za osposobljavanje za jednostavne poslove u kuharstvu, priručnik Učilišta izrađen za potrebe provedbe programa osposobljavanja za poslove priprematelja/ice tradicionalne mediteranske kuhinje sa suvremenim odmakom i utjecajem antičke kulture
Materijalni uvjeti:
Teorijska nastava izvoditi će se na adresi Koplilica 21a u
Splitu.
Praktična nastava organizirana je u objektu Martinis Marchi na
adresi put Sv. Nikole 51, Maslinica, Otok Šolta.
Vezane vijesti
-
U četvrtak, 28. ožujka u zadarskoj Gradskoj knjižnici dr. sc. Nikola Petrović s Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu održat će javno predavanje pod naslovom „Podijeljena Europska Unija, podijeljena Hrvatska?“.
-
Vlatko Stefanovski, jedan od najistaknutijih gitarskih virtuoza ovog dijela Europe, ove godine proslavlja 50 godina na sceni, a tim povodom priprema posebane akustične koncerte koji će se održati 27. ožujka u Lori u Splitu i 28. ožujka u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zadru.
-
UGospiću će se večeras u 18 sati predstaviti slikovnica "Mirisi i okusi geografskih otkrića"
Izdvojeno
-
Hrvatska pošta stavit će u optjecaj 2. travnja 2024. novu prigodnu poštansku marku na kojoj je motiv stilizirana kombinacija logotipa NATO-a i hrvatskoga grba.
-
Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu pokrenuo je istragu protiv četiri osobe i jedne tvrtke zbog tri subvencijske prijevare i krivotvorenja isprava.
-
U subotu, 20. travnja u Dvorani Krešimira Ćosića bit će održan 42. državni turnir u organizaciji Hrvatskoga saveza mažoretkinja i pom pon timova.
-
Nutricionisti su za Livestrong analizirali utjecaj redovitog konzumiranja kave na opće zdravlje i dali svoje objašnjenje.
Reci što misliš!