Događaji

Točke susreta

Sedam posto učenika u Hrvatskoj probalo neku od novih droga

Sedam posto učenika u Hrvatskoj probalo neku od novih droga

Svako mjesto može biti mjesto spoznaje da je odvikavanje od ovisnosti nužnost. Razotkrile su to Točke susreta, akcija u sklopu koje je crvenim naljepnicama obilježeno deset mjesta u Splitu na kojima su ovisnici odlučili započeti liječenje.

„Naljepnice na kojima piše „Točka susreta“, danima su izazivale znatiželju prolaznika, a sada smo na njih dolijepili QR kod koji otkriva o čemu se radi. Mjesec borbe protiv ovisnosti željeli smo završiti pozitivnom porukom da je u životima ovisnika promjena uvijek dobrodošla i, što je još važnije, moguća“, istaknula je Suzana Horvat Kutle, ravnateljica Doma za ovisnike Zajednica Susret.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji smanjuje se broj novih heroinskih ovisnika, ali stručnjake zabrinjavaju eksperimenti s novim drogama.

„Uporaba marihuane i psihostimulansa zabrinjavajuća je! Tome pogoduje i društvena klima, posebice liberalniji stavovi prema marihuani čime se opasnost od konzumiranja minimalizira. Osim toga sve je veća opasnost od tzv. novih droga koje su sintetske, lako dostupne pogotovo kroz internetsku prodaju i izrazito opasne po zdravlje. Podatak da je sedam posto učenika u Hrvatskoj probalo neku od tih novih droga koje najčešće dolaze u praškastom obliku kao osvježivači zraka, pred naše postmoderno društvo stavlja velike izazove“, kazao je Željko Ključević, voditelj Službe za zaštitu mentalnog zdravlja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

Magda Vrvilo, pročelnica Upravnog odjela za socijalnu skrb, zdravstvenu zaštitu i demografiju Grada Splita, istaknula je da mladi nisu svjesni da nove droge mogu imati i pogubne posljedice. Zato Grad Split s mnogobrojnim udrugama i institucijama surađuje na programima prevencije i liječenja ovisnosti.

„Prevencija je iznimno važna jer mladi sve ranije eksperimentiraju s drogama. O štetnosti novih droga trebamo osvijestiti osnovnoškolce kao i njihove roditelje, ali i kontinuirano nastaviti raditi na liječenju ovisnika, uključivanju u terapijske programe uz podršku njihovih obitelji“, poručila je pročelnica Vrvilo.

U akciji Točke susreta sudjelovali su ovisnici čiji je tretman u tijeku u Terapijskom centru Cista Velika kraj Splita.

Jedan koji je odredio Točku susreta na Rivi kod Matejuške, kazao je: „Zbog ovisnosti sam malo pomalo gubio prijatelje i na kraju ostao sam. Dok sam šetao ili bauljao u svojoj ovisnosti, znao sam promatrati kolege i druge mlade ljude kako bezbrižno sjede na zidiću pored Matejuške. U tim trenucima osjećaš svu težinu svoje samoće. I ja sam odlučio napraviti preokret. Želio sam biti dio društva.“

Težinu ovisnosti razotkriva i priča iza Točke susreta koja je smještena na malom autobusnom kolodvoru u Splitu: „Život ovisnika je jako kompliciran. Uključuje vječno skrivanje, bježanje i glumljenje, a to s vremenom postane ogroman teret.“

Pored spomenutih, Točke susreta nalaze se na Starom Pazaru, Peristilu, mostu kod kampusa i Autobusnom kolodvoru. Smještene su i kod kipa Grgura Ninskog, na ulazu u tržnicu ispod sunčanog sata, u Marmontovoj ulici te ispred Doma omladine, tzv. Kocke.

Splitska akcija dio je projekta Aktivacija i osnaživanje liječenih ovisnika za tržište rada kroz razvoj i provedbu prilagođenih programa obrazovanja. U sklopu tog se projekta ovisnici na psihosocijalnom tretmanu u terapijskim centrima Cista Velika i Ivanovac kraj Okučana uključuju u posebno prilagođene obrazovne programe. Obrazuju se za montera suhe gradnje, pekara, priprematelja pizze i pomoćnog kuhara. Ukupna vrijednost projekta je 963.069,04 kune. Financiran je u potpunosti sredstvima Europske unije kroz Europski socijalni fond, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020 u okviru poziva Lokalna partnerstva za zapošljavanje – faza III.


Reci što misliš!