Događaji

otočka priča

Program ''Silba off Season'' se nastavlja i na jesen

Program ''Silba off Season'' se nastavlja i na jesen

Jesen je stigla, a s njome stižu i izvasezonske aktivnosti organizacije SEA Silba Environment Art po zajedničkim nazivnikom SOS Silba off Season.

Silba off Season programska je platforma koja okuplja različite umjetničke, edukativne i ekološke aktivnosti na otoku Silbi izvan turističke sezone namijenjene prvenstveno lokalnom stanovništvu otoka koje provodi organizacija Silba Environemnt Art u suradnji sa lokalnim i nacionalnim instituacijama, organizacijama, inicijativama i pojedincima.
 
Protekli tjedan zajedno s Akademijom primjenjene umjetnosti u Rijeci i Umjetničkom akademijom u Splitu organizirali su umjetničku koloniju na Silbi pod nazivom Zimmer is our Gallery.

Desetak studenata pod mentorstvom profesora i umjetnika Petre Mrše, Eliana Otta i Gabriel Hensche radili su site-specific umjetničke projekte na otoku, a završne prezentacije imali su u četvrtak, 27. rujna, tako što su napravili privremene galerijske projekte u privatnim kućama lokalnog stanovništva.

U prvom tjednu listopada najavljuju treću po redu radionicu suhozidnje gradnje i sadnje kapara MOCIR KAPAR #3, već tradicionalno u suradnji s udrugom Dragodid, a ovogodišnji voditelji radionice su Andro Nigoević, Mario Zaccaria, Romina Tominić i Sean Robert Kennedy. 

Projekt Dragodid je inicijativa fokusirana na proučavanje i primjenu tehnika, materijala i struktura predajnog (narodnog, tradicijskog) graditeljstva na našem kršu. Ishodište projekta je selo Dragodid na otoku Visu, a glavne aktivnosti su organizacija suhozidnih graditeljskih radionica i popularizacija suhozidne tehnike gradnje. Na Silbi su već treći put te ćemo nastaviti obnavljati oštećene suhozide na južnoj strani otoka, i napraviti još nekoliko kapareta, tobolastih suhozidnih tvorevina koje smo sami osmislili za potrebe sadnje kapara.

 


Reci što misliš!