Događaji

Stop nasilju nad ženama

U posljednjih šesnaest godina ubijeno je 346 žena!

U posljednjih šesnaest godina ubijeno je 346 žena!
Thinkstockphotos.com

Obilježava se Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. U posljednjih 16 godina ubijeno je 346 žena, a u prvih 8 mjeseci ove godine - 5 žena. Najviše ubojstava počine njihovi bračni i izvanbračni partneri.

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić poručila je da je svaki oblik nasilja neprihvatljiv i nedopustiv i da treba više raditi na prevenciji i suzbijanju bilo kakve vrste nasilja.

Ministrica Murganić podsjetila je kako se Nacionalni dan obilježava  u znak sjećanja na ubojstvo koje se dogodilo 22. rujna 1999. godine, kada je na ročištu tijekom brakorazvodne parnice na zagrebačkom Općinskom građanskom sudu suprug ubio suprugu te sutkinju i odvjetnicu, a teško ranio zapisničarku, ali i na sve druge žene koje su nasilno izgubile svoje živote.

Vrste nasilja su različite - psihološko, ekonomsko, fizičko, seksualno, a nasilju su najviše izložene najranjivije i najslabije skupine, starije i osobe s invaliditetom i djeca s teškoćama u razvoju. 

Upitana je li zadovoljna stanjem u pravosuđu, ministrica Murganić rekla je kako je nasilje nad ženama i dalje prisutno u većem postotku, a 'crne brojke' su i dalje visoke, jer imamo smrtne slučajeve i time nitko ne može biti zadovoljan. Teško je prebacivati krivnju  na jedan resor, jer je suzbijanje nasilja dugotrajan proces u kojem svi trebamo nastojati postizati bolje rezultate, naglasila je. 

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić izjavila je kako je trend nasilja u obitelji u padu 5 do 9 posto na godišnjoj razini, međutim, svjedočimo trendu brutalizacije obiteljskog nasilja prema ženama, a kaznena djela su u porastu.

Ono čemu svjedočimo je blaga penalizacija počinitelja koji su često pušteni na uvjetnu slobodu i imamo manje od 7 posto bezuvjetnih kazni zatvora, što smatramo iznimno niskim, upozorila je Ljubičić.  

U povodu obilježavanja Nacionalnog dan borbe protiv nasilja nad ženama u Ministarstvu je održana i panel diskusija Unapređenje zaštite žrtava i međuresorne suradnje iz perspektive Ureda Pravobranitelja.


Reci što misliš!