Događaji

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti

Podignuta zastava Republike Hrvatske na Kninskoj tvrđavi

Podignuta zastava Republike Hrvatske na Kninskoj tvrđavi
Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Podizanjem zastave na Kninskoj tvrđavi u nedjelju je nastavljeno središnje obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 23. obljetnice oslobodilačke Vojno redarstvene operacije (VRO) 'Oluja'.

Svečarskom programu na Kninskoj tvrđavi  nazočio je hrvatski državni vrh, predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Sabora Gordan Jandroković i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković. Uz zvonjavu crkvenih zvona podignuta je zastava Republike Hrvatske.

Na Kninskoj tvrđavi pročitana je i povjesnica VRO Oluja te imena 238 poginulih pripadnika Hrvatskih snaga i dvoje nestalih u oslobodilačkoj VRO Oluja, Nastupila je i Klapa Hrvatske ratne mornarice (HRM) "Sv. Juraj“ koja je izvela pjesme "Stina kralja Zvonimira" i ""Croatio, iz duše te ljubim".

U prigodom programu mimoletom su Kninsku tvrđavu nadletjeli izraelski borbeni zrakoplovi F16 Barak koji su prije tri dana sletjeli u Hrvatsku radi sudjelovanja na današnjoj svečanosti u Kninu, a u sklopu razvoja hrvatsko-izraelskih odnosa i strateškog partnerstva dviju država. U zračnom programu sudjelovala su i borbeni zrakoplovi - dva hrvatska MiG-a 21, helikopteri Kiowe te kanaderi.

Akro grupa Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) "Krila Oluje" izvela je svoj program iznad Kninske tvrđave, a ispaljen su i 23 počasna plotuna u spomen na 23 obljetnicu VRO Oluja.

Po završetku programa na Kninskoj tvrđavi nazočni su se mimohodom uputili prema crkvi Gospe Velikog Hrvatskog krsnog zavjet gdje će biti služena svet misa za Domovinu. Misu će predvoditi šibenski biskup Tomislav Rogić u zajedništvo s vojnim biskupom u RH Jurom Bogdanom, koji će održati homiliju.


Reci što misliš!