Događaji

Environment Art

Bliži se početak "Silba SOS Off sezone"

Bliži se početak

SEA Silba Environment Art u suradnji sa Silba Vibra i Pokret Otoka / Island Movement kreće sa ovogodišnjim predsezonskim aktivnostima donoseći prvenstveno lokalnom stanovništvu, ali i svima zainteresiranima tri različite radionice za sve uzraste i generacije.

Iz najave:

U srijedu, 6. lipnja, organiziramo tesarsku radionicu, čiji je voditelj Siniša Pocrnčić koji nam stiže iz eko sela Trkulja, a godinama je aktivan kao voditelj različitih radionica drvene gradnje i permakulturnog dizajna, te jedan od autora priručnika "Permakulturni dizajn" u izdanju udruge ZMAG Zelena mreža aktivističkih grupa.

On će nam pokazati kako reciklažom ostataka dasaka i drva koje smatramo neupotrebljivim napraviti zanimljiv vrtni namještaj i uporabne predmete. Početno okupljanje je u 10 h kod škole.

U petak, 8. lipnja, pošto je sunce sve jače, krenut ćemo dokumentirati njegove tragove najjednostavnijom i najstarijom, ali i danas vrlo zanimljivom i fascinantnom metodom - CAMEROM OBSCUROM. Princip rada i izrade camere obscure je vrlo jednostavan, a radi se o projekciji jednakoj kako nastaje i slika u ljudskom oku.

Zrake svjetlosti koje se odbijaju na sve strane od vanjskih predmeta prolaze kroz maleni otvor na jednoj strani camere obscure te projiciraju sliku tih istih predmeta na suprotnu površinu (ekran). Sama camera obscura može se napraviti upotrebom različitih limenki i kutija, a ekspozicija može trajati od nekoliko sekundi do čak nekoliko mjeseci. U sklopu radionice napravit ćemo nekoliko camera obscura koje će cijelo ljeto dokumentirati sunce s različitih lokacija na Silbi.

Početno okupljanje je u 11 h kod škole.

Voditeljica radionice je Tina Bele, koja se već dugi niz godina bavi amaterskom fotografijom. 2014. godine pohađala je radionicu Camere Obscure i od tada velikom dijelom zanemaruje digitalnu fotografiju te sama izrađuje svoje "fotoaparate" i razvija nastale fotografije.

Treća radionica je plesna, a njome najavljujemo ljetna događanja koja će ove godine biti posvećena plesu! U goste nam dolaze inozemni umjetnici Maayan Danoch, Miha Horvat i Ivan Mijačević.

Na radionici U SVJETLU / IN LIGHT umjetnici i polaznici su istovremeno izvođači i tehničari, instrumenti i instrumentalisti. Istražuju se situacije u kojima se susreću tijelo, kretanje, zvuk i svjetlost te se razvijaju vizualne i zvučne slike radeći uglavnom sa baterijskim lampama kao izvorima svjetlosti u odnosu na kretanje, zvuk kretanja i arhitekturu pored koje se izvodi.

Prvi susret s umjetnicima je u subotu, 9. lipnja u 20 sati kod škole. Ovu radionicu podržava Senat Berlin i Grad Maribor.

Sve dodatne informacije: info@silba-environment-art.hr

Programe iz ciklusa SOS Silba Off Season podržavaju Ministarstvo kulture RH i Grad Zadar, a rad umjetničke organizacije SEA Silba Environment Art podržava Zaklada Kultura nova.


Reci što misliš!