Događaji

namijenjen izletnicima

Via Dinarica: Najljepši dio puta u Zadarskoj županiji

Via Dinarica: Najljepši dio puta u Zadarskoj županiji

U Zadru je predstavljen međunarodni projekt zahvaljujući kojem je ucrtan put Dinarskim gorjem od Slovenije, Hrvatske pa sve do Albanije, dugačak 1 380 km. Projekt nosi naziv Via Dinarica, a cilj je da postane platforma za održivi razvoj ruralnih područja.

Namijenjen je izletnicima koji posjećuju planine Dinarskog gorja, ali to je i projekt čiji je cilj revitalizacija tog područja.

Jedan od glavnih ciljeva tako je, prema riječima predsjednik udruge Via Dinarica Croatia Alana Čaplara, zadržati preostale stanovnike u planinama i dovesti im goste. Terenski dio posla već je odrađen, tako su osmišljene i trasirne tri linije puta. U Hrvatskoj Via Dinarica obilazi šest nacionalnih parkova, četiri parka prirode i dva stroga rezervata prirode. Plava linija Via Dinarice u Hrvatskoj duga je 1070 km, bijela linija s odvojcima 760 km, a zelena linija 200 km. 

"U Zadarskoj županiji po mnogim se nalazi i najljepši dio ovoga puta i to ne samo u Hrvatskoj. Prije svega tu je Velebit, ali i Zrmanja i planine u ličkom zaleđu", kazao je predsjednik Udruge A. Čaplar.

Projekt koji potiče ruralni razvoj podržava i Zadarska županija. Pročelnik za poljoprivredu, ruralni i otočani razvoj Danijel Segarić: "Ukoliko se steknu uvjeti dati ćemo i financijsku pomoć ovom projektu i ako bude prilike tražit ćemo nominacije za EU fondova."

Neki strani časopisi već su proglasili Via Dinaricu jednim od deset najatraktivnijih dužinskih planinarskih putova na svijetu. Tu je i još niz drugi priznanja za projekt o kojem više možete saznati na službenim mrežnim stranicama, prenosi Radio Zadar.


Reci što misliš!