Tuna, Sushi & Wine Festival
Poznati chef David Skoko o uporabi jadranske plave ribe u lokalnoj gastronomiji
U sklopu Tuna, Sushi & Wine Festivala, kuharsku radionicu jučer je održao chef David Skoko. U Falkensteiner Hotelu Adriana Borik, održao je edukaciju na temu uporabe jadranske plave ribe u lokalnoj gastronomiji.
Predavač na edukaciji jedan je od modernih velikana domaće gastronomije, najpoznatiji po svojoj ljubavi prema jadranskoj ribi i vlasnik konobe Batelina u Banjolima u Istri.
Rođen je u obitelji ribara koja već četri generacije radi i živi od mora. Od malena gaji poseban odnos s morem i bogatstvom koje ono pruža. Kuharsku karijeru započeo je spremajući isključivo ribu iz vlastitog obiteljskog ulova fokusirajući se na one ribe koje su često bile zanemarene u gastromskoj ponudi lokalnih restorana, ribe na kojima su othranjene generacije ribarskih obitelji.
Inspiraciju vuče iz ribarske tradicije i kašete friškog ulova konstantno tražeći nove još zanimljive načine pripreme i iskorištavanja svega što ribarska mreža digne na brod. Eksperimentiranje mogućnostima iskorištavanja svog ribarskog prilova, jestivih algi Jadrana i jestivog obalnog divljeg bilja pokušava ostvariti još veće mogućnosti u valorizaciji potencijala Jadranskog mora.
Promovira povratak sinergije sa prirodom koja nas okružuje i učenju starih saznanja koje su nove generacije zanemarile a poneke i zaboravile. Valorizacija lokalnoj proizvoda,održivi razvoj ribarstva i maksimalna iskoristivost realnog ribarskog ulova ideja je vodilja koja je isprepletana kroz sve životne aktivnosti kojima se bavi.
Sa željom da prenese svjest o održivom razvoju ribarstva i čuvanja ribarske tradicije zadnjih se nekoliko godina aktivno bavi edukacijom i prezentacijom vlastitih ideala kroz medije i u školskim i predškolskihm ustanova.
Održavanjem radionica i tečajeva za profesionalne i amaterske kuhare širi vlastite principe i ideje te kroz projekte lokalnih zajednica djeluje na usklađivanju tržišta ribom i otvaranja mogucnosti da i hoteljeri i ugostitelji kao najveci dio hrvatske turističke ponude okrene realnim autohtonim proizvodima i ribarskom ulovu tako postanemo prepoznatljivi na gastronomskoj i turistickoj karti svjeta.
Vezane vijesti
-
Velikan hrvatske gastronomske scene David Skoko održat će edukacijske radionice o plavoj ribi u sklopu „Tuna, Sushi & Wine festivala“ u Zadru
-
Dođite do atrija palače Cedulin, kušajte izvrstan riblji rižoto i popijte čašu jednog od 11 biranih zadarskih vina te kupnjom bona od 10 kuna i novčano doprinesite iznosu kojeg će Turistička zajednica grada Zadra, organizator i nositelj Tuna, Sushi & Wine Festivala donirati Udruzi za pomoć ženi i djetetu Duga.
-
Kada je chef ribljeg restorana „Fešta“ Zoran Jajac Bizon u subotu pred brojnim okupljenim Zadranima u atriju palače Cedulin u 200-litarskom mega-loncu zamiješao slasni rižoto od plodova mora, bio je to dostojan gastronomski oproštaj od četvrtog izdanja „Tuna, Sushi & Wine Festivala“.
-
Dođite do atrija palače Cedulin, kušajte izvrstan riblji rižoto i popijte čašu jednog od 11 biranih zadarskih vina te kupnjom bona od 10 kuna i novčano doprinesite iznosu kojeg će Turistička zajednica grada Zadra, organizator i nositelj Tuna, Sushi & Wine Festivala donirati Udruzi za pomoć ženi i djetetu Duga.
Izdvojeno
-
Dragan Primorac, predsjednički kandidat HDZ-a i partnera, poručio je u subotu u Splitu da će zakočiti ulazak Srbije u EU ako nam ne otvori arhive o grobnicama hrvatskih žrtava, te da će se zauzimati za jačanje hrvatske granice kako bi se onemogućio ulazak ilegalnih migranata u našu zemlju.
-
U zagrebačkom hotelu Zonar, 12.12. točno u 12 sati je održana promocija i najava najvećeg vinskog festivala u Dalmaciji – Zadar Wine Festivala, te kušanje 12 pomno odabranih vina.
-
Zagrebački ETER Band, poznat po zabavnim nastupima i raznovrsnom repertoaru, u nedjelju, 15. prosinca prvi put će nastupiti na zadarskom Adventu.
-
Javnim pozivom za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Grada Zadra za 2025. godinu planirana je dodjela sredstava u iznosu od 332.000,00 eura.
Reci što misliš!