Događaji

promicanje gastronomske kulture na valovima

"Brod kulture i gastronomije" posjetio Sv. Filip i Jakov: Rene Bakalović kazao kako Hrvatska kao eno-gastro destinacija može puno više

B-portal.hr

U okviru svoje jedanaeste turneje Jadranom, u Sv. Filip i Jakov, u suradnji s Turističkom zajednicom općine Sv. Filip i Jakov, uplovio je "Brod kulture i gastronomije".

Novost ovogodišnje kulturno-umjetničke manifestacije „Brod kulture i gastronomije“ je promicanje gastronomske kulture za što su bili zaduženi najpoznatiji hrvatski gastronomad Rene Bakalović i superfinalistica TV showa MasterChef Srđana Jevtić.

Na glavnom gatu u središtu mjesta posjetitelji su mogli kupiti po sniženim cijenama neku od od knjiga u sklopu knjižare na otvorenom, a za najmlađu populaciju priređena je edukativno-interaktivna predstava za djecu „BOCA-COCA“ koja promiče svjesnost od prednostima staklene ambalaže.
Igor Gerenčer, inicijator projekta, kazao je kako su ove godine odlučili nadograditi koncepciju i u program uvrstiti gastronomsku komponentu.

"Nakon deset godina, učinilo nam se da nam treba osvježenje u našoj plovidbi Jadranom pa smo spojili kulturu i gastronomiju u lijepu cjelinu. Čini nam se da uz hranu za dušu koju smo donosili svo ovo vrijeme na obalu i otoke, od sada nam treba i hranu za tijelo. To je jedno s drugim jako povezano jer tradicijska eno-gastro kultura Hrvatske je jako bogata i provlače se kroz književnost. Imamo što pokazati jer naša baština je i u kulturi jedenja i pijenja",  rekao je Gerenčer.
Gala-večeru na brodu Amalia priredio je Rene Bakalović uz pomoć Srđane Jevtić i Jure Erlića, mladog kuhara iz restorana marine Kornati u Biogradu na Moru za kojeg je Bakalović rekao "da briljira2.

"Osnovna ideja ove večere nije normalni slijed jela na koji nismo toliko pazili koliko smo zapravo htjeli upozoriti na neke važne trendove kao i da još podignemo priču o Hrvatskoj kao eno-gastro destinaciji. Uistinu imamo izobilje od Baranje do Konavala ali to ima i lošu stranu jer smo malo opustili. Nismo ni svjesni da bismo mogli puno, puno više", naglasio je Bakalović.
Hrvatska kao jedna jaka vinska zemlja bila je donedavno na dnu ljestvice u Europi po proizvodnji pjenušaca. Tu se stanje u nekoliko godina popravilo te kao primjer Bakalović ističe Plešivicu iznad Jastrebarskog koju sve više nazivaju malom hrvatskom Šampanjom. Nadalje, kao jak adut u rukavu Hrvatska ima i kvalitetnu ribu iz uzgoja.

"Sve više stranaca želi taj princip sljedivosti, odnosno odakle je riba, čime je hranjena i tako dalje. Težimo i mislim da smo već sad u stanju dokazati da imamo najbolju ribu iz uzgoja na Mediteranu", dodao je Bakalović.

Isto tako, treba istaknuti i velik potencijal tartufa. Ovom prigodom poslužen je umak od tartufa iz, ne iz Istre kako su mnogi mislili, već zaleđa Zadra.

"Brod kulture i gastronomije" od samog začetka redovito uplovljava u filipjansku luku. Podsjetimo, Sv. Filip i Jakov, odnosno Turistička zajednica općine Sv. Filip i Jakov, dobitnik je tri godine zaredom Zlatne MasterCard statue nagrade koja se dodjeljuje za poseban doprinos kulturnom turizmu.

"To je bilo 2008., 2009. i 2010. godine i nagradu smo dobili u trajno vlasništvo. Nakon toga osvojili smo u svim sljedećim godinama Srebrnu MasterCard statuu. Na neki način bili smo izvan konkurencije jer smo najsjajniju nagradu dobili već tri puta. Nakon nas, osvojio je Rab više puta kao i preko puta nas Tkon. Troškove plovidbe broda pokrivaju pokrovitelji, dakle nemamo trošak već se radi isključivo o nama i dobroj volji svih nas, od komunalnog pogona za prihvat broda u luci do same naše suorganizacije. Smatram da se vrijedi potruditi kad nam dolazi ovako dobar projekt u jedno malo mjesto",  kazala je Klara Eškinja-Glavan, direktorica Turističke zajednice općine Sv. Filip i Jakov.

U šestodnevnom rasporedu za ovu godinu posada Broda knjižara i gastronomije uplovila je u sedam luka: Makarska, Postira, Trogir, Pirovac, Zadar, Sv. Filip i Jakov i Rogoznica, piše B-portal.


Reci što misliš!