Događaji

Zdravlje

Konferencija u Zagrebu:"Mogu li e-cigarete pomoći kod odvikavanja od pušenja?"

Konferencija u Zagrebu:

Na konferenciji u organizaciji Udruge korisnika osobnih isparivača (CROHM) medicinski i javnozdravstveni djelatnici, predstavnici regulatornih tijela i zagovaratelji e-cigareta raspravljali su o tome koju ulogu e-cigarete mogu igrati u okončanju ili proširenju epidemije pušenja, te kako javno zdravstvo treba odgovoriti na eksponencijalni rast e-cigareta

Elektronske cigarete manje su štetne od klasičnih cigareta ali svakako nisu zdrave i zato bi trebalo pomno razmisliti o njihovom korištenju u medicinske svrhe odnosno kao sredstvo za dovikavanja od pušenja, zaključeno je u utorak na konferenciji "VAPE.HR-Budućnost e-cigareta i drugih proizvoda manje štetnosti."

U Hrvatskoj trenutno puši 1,2 milijuna ljudi, a od posljedica pušenja umire ih oko 9000. E-cigarete prema nekim istraživanjima koristi oko 150.000 ljudi.

Predsjednik udruge CROHM Filip Tokić, zagovaratelj e-cigareta kao sredstva za odvikavanje od pušenja, kazao je da e-cigarete predstavljaju puno manju opasnost za ljudsko zdravlje u odnosu na klasične cigarete i da kao takve imaju potencijal postati medicinski proizvod.

Mišljenja je da je izjednačavanjem e-cigareta s duhanskim proizvodima donesena ishitrena odluka, jer brojna istraživanja pokazuju kako su e-cigarete i do 95 posto manje štetne od konvencionalnih cigareta.

E-cigarete sadrže samo tri do četiri komponente, glicerol, propilen glikol, arome i nikotin, dok klasične cigarete sadrže do 4000 različitih kemijskih spojeva od kojih su mnogi kancerogeni, kazao je.

No neki sudionici konferencije imali su drugačije mišljenje.

Specijalistica za plućne bolesti Poliklinike za bolesti dišnog sustava Alma Rožman kazala je da nikotin ima izrazito aterogeno djelovanje, začepljuje krvne žile i uzrokuje niz srčano-žilnih bolesti.

Propilen glikol, koji čini 90 posto e-cigareta, dodaje, kancerogen je i izaziva iritaciju dišnog sustava, dok je razina kancerogenog formaldehida u e-cigaretama pet puta veća nego u običnoj cigareti. Stoga smatra da bi e-cigarete mogle biti sredstvo za prestanak pušenja, ali samo za prevladavanje apstinencijske krize u trajanju od 6 do 8 tjedana.

Prema riječima dr. Irene Rojnić Palavre iz Psihijatrijske bolnice Sveti Ivan u Zagrebu malo je istraživanja koja govore o upotrebi e-cigareta u medicinske svrhe. Smatra međutim da one ne bi trebale biti prvi izbor u odvikavanju od pušenja. "E-cigarete vjerojatno su manje štetne ali svakako nisu zdrave", kazala je, pozvavši na dozu opreza.

Dr. Ognjen Brborović s Medicinskog fakulteta u Zagrebu ocijenio je da Hrvatska ne radi dovoljno na prevenciji pušenja koja bi dovelo do smanjenja ukupnog broja pušača, ali i upozorio da će troškovi liječenja bolesti povezanih s pušenjem, prvenstveno karcinoma pluća, u idućim godinama značajno porasti i da to Hrvatska neće moći platiti.

Hrvatska je s oko 2100 oboljelih godišnje na drugom mjestu u EU po karcinomima, a pušači čine 85 posto. "U narednih osam godina cijene lijekova za liječenje karcinoma pluća povećat će se dva i pol puta... Mi to ne možemo platiti i nećemo imati za liječenje", kazao je, naglasivši da je jedino što možemo raditi na prevenciji i smanjenju broja pušača.

"Cilj je smanjiti broj pušača i da nepušači nikada ne počnu pušiti, kao i educirati o štetnosti pušenja", rekla je Tea Vukušić Rukavina s Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

Konferencija je ugostila i jednog od vodećih istraživača o nikotinu i prestanku pušenja dr. Karla Fagerströma, dobitnika medalje Svjetske zdravstvene organizacije za izvanredan rad u kontroli duhana. „Vrijeme je da motiviramo pušače da se prebace sa cigareta na proizvode smanjene štetnosti koji su nam sada na raspolaganju. Važno je da su pritom o njima adekvatno informirani, kako bi bili motivirani da naprave tu promjenu.“, izjavio je Fagerström.


Reci što misliš!