Događaji

uvijek prva

Američki psiholog dr. Matthew Lee u Pomorskoj školi održao predavanje o upravljanju rizicima

Američki psiholog dr. Matthew Lee u Pomorskoj školi održao predavanje o upravljanju rizicima
Petra Parać

Profesor Matthew Lee, Ph.D. , predavač na James Madison Universityu, bio je danas gost u Pomorskoj školi Zadar. Tema o kojoj je pričao bila je "Risk managment and how to respond in crisis situtaions", točnije, kako upravljati rizicima i kakva je psihologija odnosa u kriznim situacijama.

Ideja za poziv profesora nastala je u suradnji Američkog kutka Gradske knjižnice u Zadru i školske knjižnice ove vrlo uspješne i inovativne škole. Ovo vrlo interesantno predavanje održano je na engleskom jeziku što je jako korisno za buduće pomorce.

Dugi niz godina knjižnica održava predavanja  s američkim predavačima o raznim životnim temama kao što je sport, znanosti i politika. Cilj ovih predavanja i aktivnosti Američkog kutka je međukulturalna suradnja i razumijevanje između američke i hrvatske kulture.

Osobita važnost  je mogućnost slušanja izvornog engleskog jezika, te također i mogućnost razgovora  i interakcije između publike i govornika. Učenici Pomorske škole u svojoj  budućoj struci su izloženi velikim rizicima, od zaštite na radu na brodu do raznih nesreća i međukulturalnih različitostima na svim poljima.

Profesor Ruić im je na predavanju spomenuo kako im jednog dana na plovidbi život može spasiti upravo netko prema kome imaju stereotip, bila to vjera, nacionalnost ili boja kože.  Učenicima je ovakav novi način održavanja sata bio vrlo zanimljiv. Isto tako osviještavaju i svoju gradsku i školsku knjižnicu kao mjesto izvora korisnih i zanimljivih informacija, a ne samo čitanja knjiga i lektira.

Osobito se razvila diskusija po pitanju na koji način prepoznati krizne situacije na brodu (nesreće na radu, vremenski uvjeti, otmice, kriminal, bolesti). Iskustva i pitanja samih nastavnika i učenika su bila jako zanimljiva.

Dr Lee je predložio neke od načina kako se nositi s tim kriznim situacijama i ostavio svoj kontakt za kasnija pitanja. U drugim profesijama, u svakodnevnim poslovima i  međuljudskim odnosima svi se nalazimo s ovakvim problemima.  


Reci što misliš!