Događaji

Bibinje

Bibinjci otkrili spomenik Franji Tuđmanu

Bibinjci otkrili spomenik Franji Tuđmanu

Obnovu bibinjskog trga i spomenik, u iznosu od 2,8 milijuna kuna, financirale su Općina Bibinje i Vlada RH

U povodu središnje proslave Dana općine Bibinje i 85. obljetnice rođenja prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, u centru mjesta je ponedjeljak upriličena svečanost otkrivanja spomenika i Tuđmanovog trga. Obnovu trga kod Doma mladeži i spomenik, rad mladog akademskog kipara Petra Dolića iz Gospića, u iznosu od 2,8 milijuna kuna, financirale su Općina Bibinje i Vlada RH. Visina jedne tone teškog brončanog spomenika je 2,70 metara, s kamenim postoljem ukupno četiri metra, trg je projektirao arh. Edo Sandalić, a izvođač radova bio je bibinjski poduzetnik Ljubo Kero.

Pred oko 1.500 mještana, gostiju i uzvanika spomenik su otkrili izaslanik predsjednika Vlade RH-a ministar Božidar Kalmeta, predsjednik bibinjskog OV-a Bruno Bugarija i županijski vijećnik Bepo Bralić.

 

Svečanosti otkrivanja spomenika nazočili su brojni predstavnici iz društveno-političkog, gospodarstvenog i kulturnog života na državnoj, gradskoj i županijskoj razini - saborski zastupnici Mirjana Brnadić, Šime Prtenjača i Tomislav Čuljak, župan Ivo Grbić sa suradnicima, gradonačelnici, brojni načelnici i članovi HDZ-a te brojni građani koji su došli svjedočiti trenutku otkrivanja spomenika dr. Franji Tuđmanu.

Nakon otvorenja trga i otkrivanja spomenika uz obilje besplatne hrane i pića, uz pjesmu klape Intrade, upriličeno je pučko veselje.

U prigodnom programu su nastupili ženska klapa Garoful, muška klapa Intrade, Tomislav Bralić, Veseli Bibinjci, dječji zbor OŠ Stjepan Radić, Nenad Šimunić, mlada bibinjska pjesnikinja Ana Sorić i kninski pjesnik Ante Šutra, a voditelj programa bio je Petar Šimunić.

Prije središnje svečanosti na novom groblju Sasavac blagoslovljen je križ podignut u čast hrvatskim domoljubima palim kroz stoljeća za slobodu Hrvatske. Vijenac podno centralnog križa položilo je izaslanstvo koje je predvodio brigadir Mladen Fuzul, zadarski gradonačelnik dr. Živko Kolega i predsjednik OV-a Bugarija. Cvijeće su položili i svjeće zapalili i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Obred blagoslova predvodio je župnik don Rade Pinčić u zajedništvu s don Tomislavom Sikirićem.


Reci što misliš!