Kulinarstvo
Opatija: Dani hrvatskoga kulinarstva
Kuhari iz svih krajeva Hrvatske spravljat će tijekom petodnevnog natjecanja više od 500 jela
Dani hrvatskog kulinarstva, u sklopu kojih je danas počelo 4. državno prvenstvo kuhara na kojemu se u spravljanju jela natječe 79 kuhara iz svih krajeva Hrvatske, održavaju se od 9. do 14. studenoga u opatijskome hotelu Ambasadoru.
Dani hrvatskoga kulinarstva najvažnija su godišnja manifestacija hrvatske kulinarske struke, a organizira je Hrvatski kuharski savez radi popularizacije kulinarstva i hrvatske kulinarske baštine, boljega turističkog vrjednovanja kulinarstva te poticanja kuhara na promicanje i uporabu domaćih prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda.
Kuhari iz svih krajeva Hrvatske spravljat će tijekom petodnevnog natjecanja više od 500 jela nadahnutih hrvatskom kulinarskom baštinom i jela međunarodne kuhinje.
Kuhari će se nadmetati u 11 skupina i u sedam natjecateljskih kategorija - spravljanju toplih obroka, svečanih hladnih plata, predjela, glavnih mesnih i bezmesnih jela, deserta, svečanih slatkih pladnjeva i svečanih torta', a pobjedniku će biti dodijeljena novčana nagrada i titula 'Zlatni kuhar 2007.'.
Tijekom Dana hrvatskoga kulinarstva bit će održana sjednica skupštine Hrvatskoga kuharskog saveza na kojoj će se razmatrati ostvarivanje projekta županijskih udruga kuhara 'Kulinarska baština' i utvrditi popis prvih 50 tradicijskih jela hrvatskog kulinarstva.
Dani hrvatskoga kulinarstva održavaju se pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike, a pokrovitelji su i Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka i Hrvatska turistička zajednica.
Vezane vijesti
-
Ima li što gore od pucanja ljuske prilikom kuhanja jaja koja smo odabrali za savršene pisanice koje će izazvati divljenje na blagdanskom stolu?
-
Da je u showu 'Tri, dva, jedan – kuhaj!' sve moguće dokazuje pobjeda Zadranki koje su svojim jelima napokon dokazale kako ipak zaslužuju ući u TOP 10.
-
Jedan pogled na tablicu ukupnih bodova odaje dojam da natjecatelji showa 'Tri, dva, jedan – kuhaj!' nisu imali spektakularnu večer. Međutim, kandidati itekako mogu biti ponosni na odrađeni posao jer su svi redom uspjeli popraviti svoje „stare“ ocjene, i to kuhajući prema istom receptu.
-
U ponedjeljak navečer Anto i Antonio doživjeli su potpuni fijasko. Zbog prevelikih planova, nisu uspjeli realizirati zacrtano. Iako su kandidati imali dovoljno vremena za pripremu street food jela, većina je svoje tanjure završavala u zadnji tren pa su time zaradili negativne bodove.
Izdvojeno
-
Kakvo nas vrijeme očekuje danas i sutra u Dalmaciji?
-
Plesni odjel Glazbene škole Blagoje Bersa Zadar poziva vas na predstavu Na krilima baštine, koja će se održati 12. prosinca 2024. godine u 19 sati na pozornici HNK Zadar.
-
U župnoj dvorani župe sv. Anselma u Ninu predstavljena je monografija „Ecclesia Nonensis - O prošlosti Ninske biskupije“ urednika izv. prof. dr. sc. Zdenka Dundovića, u izdanju Sveučilišta u Zadru.
-
Pitanje nošenja vjenčanog prstena daleko je složenije nego što se na prvi pogled čini. Ova naizgled jednostavna tradicija krije bogatu povijest koja seže sve do drevnog Egipta, a današnji običaji razlikuju se diljem svijeta.
Reci što misliš!