Događaji

Nedodorljiv

Sve prijave protiv Milana Bandića završile u ladicama

Sve prijave protiv Milana Bandića završile u ladicama

Iako ih sam gradonačelnik rado poziva na djelovanje, pravne državne institucije u većini slučajeva, a kada je u pitanju prijava protiv zagrebačkog gradonačelnika, ne reagiraju. No, unatoč tomu, mnogi i dalje najavljuju prijave

Prošlog je tjedna na Državnom odvjetništvu podnesena rekordna, 251. kaznena prijava protiv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, a zbog zloupotrebe svog položaja i drugih kažnjivih kriminalnih djela. Posljednji u nizu to su učinili Hrvatski pravaši - Hrvatski pravaški pokret, piše Javno.hr

Međutim, i ta će prijava, kako se čini, završiti duboko u ladicama Mladena Bajića.

- Ostavili smo podatke u Državnom odvjetništvu i rečeno nam je da će nam se glavni državni odvjetnik javiti. No, prošlo je već nekoliko dana, a nitko nam se nije javio. Kada je Bandić u pitanju, ništa se ne rješava - rekao nam je predsjednik HP-HPP-a Dražen Keleminec, dok nam je glasnogovornica Državnog odvjetništva, Martina Mihrodin, kazala kako ne može potvrditi je li Mladen Bajić primio kaznenu prijavu ili nije.

Naime, Hrvatski pravaši - Hrvatski pravaški pokret prošloga su se četvrtka uputili u Državno odvjetništvo, gdje su urudžbirali i predali kaznenu prijavu protiv Milana Bandića zbog, kako su naglasili, organiziranog kriminala koji vlada zagrebačkim ulicama, a naročito posljednje afere s Tigrom, tvrtkom koja je gradila ZET-ovu limenu kućicu na Črnomercu te obnavljala paviljon u Parku Vladimira Nazora.

Podsjetimo, Gradska je uprava dvaput, kako tvrde mediji, pogodovala toj tvrtki. U prvom slučaju Tigri je isplaćeno nevjerojatnih tri milijuna kuna za ZET-ovu limenu kućicu na Črnomercu. Tada je otkriveno kako je Gradski ured za prostorno uređenje procijenio da će izgradnja kioska koštati 6500 eura po kvadratu, dok je Arhitektonski fakultet procijenio nižu vrijednost za čak pet tisuća eura.

Drugi slučaj odnosi se na obnavljanje paviljona u Parku Vladimira Nazora, kada je Tigra posao dodijelila Vigrafu, a pritom zaradila ''skromnih'' milijun i pol kuna.

No, Hrvatski pravaši - Hrvatski pravaški pokret nisu stali smo na medijskom prepucavanju s prvim čovjekom Grada Zagreba oko poslane oglodane kosti, već su poduzeli konkretne korake. Uvidjevši kako nitko ne reagira, čak niti na 251. kaznenu prijavu protiv Bandića, a kako nam je kazao Keleminec, odlučili su nastaviti s pritiskom.

- Odlučili smo okupiti što više ljudi koji su prijavili Milana Bandića. Uz nas, ima ih još mnogo. Znamo da ih nećemo sve pronaći, ali jedno desetak, petnaestak bi bilo dovoljno da budemo jači i efikasniji, da pokrenemo pitanje zašto se ne rješavaju prijave protiv zagrebačkog gradonačelnika jer očito: ako idemo jedan po jedan, ništa ne znači - najavio je Keleminec.

Iako ih sam gradonačelnik rado poziva na djelovanje, pravne državne institucije u većini slučajeva, a kada je u pitanju prijava protiv zagrebačkog gradonačelnika, ne reagiraju. No, unatoč tomu, mnogi i dalje najavljuju prijave.

Tako je, primjerice, direktor židovske organizacije Margelov institut, Alen Budaj, nedavno najavio da će podnijeti kaznene prijave Državnom odvjetništvu protiv Grada Zagreba i Marka Perkovića Thompsona zbog koncerta na glavnome zagrebačkom trgu, dok je isto najavila i osječka Udruga samohranih roditelja ''Nada''. Prema riječima predsjednice Udruge ''Nada'', Bandić je obećao da će Grad Zagreb uplatiti 70-ak tisuća kuna za kupnju školskih knjiga za djecu samohranih roditelja, međutim, kada je došlo vrijeme naplate, iz hrvatske metropole muk.

Prošle je godine, pak, bivši zastupnik Gradske skupštine, Tomislav Jelić, USKOK-u prijavio Bandića i pročelnicu Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove, Ninoslavu Zeković, zbog sumnje u gospodarski kriminal. Naime, prilikom zamjene zemljišta, kada je Gradska uprava pristala za derutnu zgradu na Volovčici dati vrijedno zemljište na križanju Heinzelove i Vukovarske ulice, odnosno nekadašnje Fenixove parcele, Grad je, ustanovio je Jelić, oštećen za osam milijuna kuna. Nadoplativši samo pola milijuna eura, Ivica Todorić postao je vlasnik atraktivnog zemljišta, dok je Grad od stare zgrade odlučio napraviti pučku kuhinju, prostor koji je nekoć već bio u gradskom vlasništvu.

Međutim, cijela priča završila je tek kratkim odgovorom zamjenice ravnatelja USKOK-a, Nataše Đurović, koja je kazala kako se navodi bivšeg zastupnika Jelića provjeravaju. No, koliko se zamjena zemljišta provjerila, govori činjenica da Grad već najavljuje kako bi pučka kuhinja trebala biti ovogodišnji božićni poklon svim Zagrepčanima.

Kaznene prijave Ivice Radoševića, koji je Bandića prijavio 2005. godine, te ponovno upozorio na nezakonite radnje ove godine, čak su i izgledale kao da će dovesti do rezultata. Zbog njega, naime, Grad Zagreb i Zagrebački holding godinama nisu mogli uknjižiti svoje pravo vlasništva nad Zagrepčankom. Kako tvrdi Radošević, oni su do te nekretnine došli nezakonitim putem. Kao jedini zakoniti vlasnik zemljišta bivše Zagrepčanke, Radošević je Bandića pred USKOK-om teretio da je, u namjeri da ga prisili na odustajanje od pravne zaštite svojih prava, naručio podmetanje eksplozivne naprave ispod njegova automobila, čime je ugrozio život njegove maloljetne kćeri.

Prema podacima u medijima, u Njemačkoj je, gdje se Radošević sklonio zbog raspisane tjeralice za njim, pokrenuta istraga protiv kriminalne organizacije na čelu s Milanom Bandićem. Istragu slučaja, u kojem su oštećeni njemački investitori koje je Radošević predstavljao u Zagrebu, još uvijek vodi njemačka savezna krim-policija.

I dok ga je Radošević teretio za nezakonite radnje u Njemačkoj, Partnerstvo za društveni razvoj prijavljuje Bandića i nekoliko pročelnika u Zagrebu. Uz naglasak na jeftinu prodaju zgrade Crvenog križa na Jarunu, a radi izgradnje hotela, Munir Podumljak USKOK-u prijavljuje kriminal u Gradu.

Jedina kazna, ako se tako može nazvati, koju je zagrebački gradonačelnik dobio bila je nakon prijave predsjednika Općinskog suda u Zagrebu zbog podržavanja objavljivanja oglasa pod nazivom ''Istina je''. Podsjetimo, proglasom su, kako je 2004. ustanovio Đuro Sessa, izravno optuživani Općinski sud u Zagrebu i sutkinja Nives Radašić za kršenje zakona na štetu građana, nakon čega je pokrenuta istraga. Milan Bandić, tadašnji dogradonačelnik, ''zaradio'' je od Općinskog suda u Sesvetama tek opomenu, inače najblaži oblik kazne.


Reci što misliš!