Događaji

Prehrana

Mediteranska prehrana - model pravilne prehrane

Mediteranska prehrana - model pravilne prehrane

Maslinovo ulje je osnova zdrave mediteranske prehrane

U sklopu manifestacije "Naši mali gušti" u Arsenalu je održano predavanje doc.dr.sc. Marijane Matek Sarić pod nazivom "Mediteranska prehrana - model pravilne prehrane". Samom predavanju prethodio je nastup pjesnika Ante Sikirića iz Bibinj i Zvonimira Sutlovića iz Iža koji su recitirali na svojim lokalnim dijalektima.

Predavanju u organizaciji Hrvatske obrtničke komore – Županijske komore Zadar i Udruženja obrtnika Zadar prisustvovao je velik broj učenika prehrambenog smjera iz srednje škole Stanka Ožanića.

Hrvatska je zemlja koja je po geografskom položaju i načinu prehrane jednim dijelom mediteranska, no globalizacija je zahvatila i taj aspekt naših života. Sve više se hranimo uvoznom i industrijskom hranom, te namirnicama koje nisu uobičajene za ovo podneblje. To je rezultiralo neuravnoteženom prehranom našeg stanovništva koje sve više pati od poremećaja u prehrani kao što su pretilost, bulimija, anoreksija te razne druge fizičke i psihičke bolesti.

Godine 1992. američko ministarstvo prehrane objavilo je "piramidu pravilne prehrane" koja je išla od najvažnijih i osnovnih prehrambenih proizvoda na dnu, prema onima koje treba manje konzumirati na vrhu. Ta piramida je revidirana 2005. kada je kao najdonji sloj dodana fizička aktivnost, koja je uz pravilnu prehranu temelj zdravog življenja.

Pri dnu piramide su žitarice (poželjno integralne), krumpir, riža i tjestenina koji su bogati bjelančevinama, energijom, škrobom i celulozom. Sljedeća stepenica su voće povrće, mahunarke i orašasti proizvodi, koji su važni radi vitamin, minerala, antioksidansa te vlaka koja su bitna za probavu. Nakon njih, dolaze mlijeko i mliječni proizvodi, s tim da stručnjaci preporučuju konzumaciju fermentiranih proizvoda poput jogurta.

U skupini ribe, peradi, jaja i mesa mediteranska prehrana bi trebala obilovati konzumacijom ribe (naročito plave) i piletine, a manje crvenog mesa. Nažalost, hrvatska je daleko ispod europskog prosjeka po potrošnji ribe. Riba je bitna radi omega-3 kiselina koje čuvaju krvožilni sustav.

Na kraju piramide su masti od kojih je nama Mediterancima najvažnije maslinovo ulje. Za razliku od kukuruznog ulja, ono ima dvostruko manje zasićenih masnih kiselina i veoma je korisno u vođenju zdravog života.

Mediteranski način prehrane je koriatsan za prevenciju dijabetesa, karcinoma, bolesti srca i žila. Po karakteristikama mediteranskak uhinja je poluvegetarijanska, malokalorična, visokobalasna i malokolesterolska, a WHO ju je preporučio kao zlatni standard i model zdrave i pravilne prehrane.


Reci što misliš!