Događaji

Kuharstvo

Renato Kraljev otvorio konobu u Sukošanu

Renato Kraljev otvorio konobu u Sukošanu

Griblja će "gurati" stara autohtona jele i recepte

Renato Kraljev, najbolji hrvatski kuhar prošle godine, danas je u Sukošanu svečano otvorio svoju konobu pod imenom Griblja. Konoba je smještena u velikoj kamenoj kući u centru mjesta, a sam prostor je ukusno uređen kako bi što više nalikovao na konobu, no ne u arhaičnom smislu riječi.

Otvorenje je samo za sebe bilo pravi gurmanski festival na kojem su ponuđena jela naznačila kakav će jelovnik Griblja imati.

Uz neizostavne sir, pršut, hobotnicu i ostala hladna predjela majstor Kraljev je pripremio i niz dalmatinskih specijaliteta od kojih izdvajamo gratiniranu palentu s kozicama, fuže sa škampima i tikvicama, palentu sa sipom, gregadu od grdobine, iški lopiž, pašticadu i paštu fažol.

Posebno treba istaknuti stari dalmatinski recept kojeg je teško pronaći po restoranima, sipu s čičvardom.

Nije potrebno ni spominjati kako je sve bilo vrhunski pripremljeno.

Renata Kraljeva smo upitali kako to da se odlučio na otvaranje vlastite konobe.

- Nakon 22 dvije godine rada tu i u inozemstvu dođe vrijeme da napraviš i nešto svoje. Htio sam imati svoj prostor u kojem ću sve svoje ideje slobodno iskušavati jer kad radiš za nekog taj te na neki način uvijek sputava, rekao je Kraljev i dodao kako će kao i dosad gurati stare autohtone recepte od ribe, mesa, škampa i školjki, ali  neće nedostajati ni modernih jela.

Budući da Hrvatska prolazi kroz recesiju otvaranje vrhunskog restorana je pomalo riskantan potez. - Istina je da je recesija, no malo straha i rizika pozitivno djeluje, zar ne? Samo treba raditi i održavati kvalitetu i posla će biti, uvjeren je Kraljev.


Reci što misliš!