Događaji

Zadar more

Zadar more: Varoš zamirisala po morskim specijalitetima

Zadar more: Varoš zamirisala po morskim specijalitetima

Kuhalo se dva sata, nestalo u deset minuta

Četvrta po redu manifestacija „Zadar more" započela je danas s „prijateljskom utakmicom" triju kuharskih virtuoza: Renata Kraljeva, Borisa Vukića (s pomoćnikom radi ozljede prsta) i Marija Arbanasa.

Na velikom stolu postavljenom ispred konobe Stomorica majstori su Zadranima i njihovim gostima demonstrirali što se može napraviti sa sipom i loncem.

Svaki od trojice kuhara je imao na raspolaganju razno povrće, leću, luk, kapulu, začine i sipu te je oko podne Varoš odisala zamamnim mirisima.

- Dovedeni smo ovdje da nam nisu rekli što ćemo kuhati i što ćemo imati na raspolaganju. No, mi smo profesionalci i snaći ćemo se s ovime što su nam dali. Uostalom, probat ćete kad bude gotovo, rekao nam je Boris Vukić.

Iako je troboj prvotno zamišljen kao natjecanje kuhari su se između sebe dogovorili da se neće natjecati već da će svak pokušati napraviti malo drugačije jelo od drugog. Tako je Kraljev radio sipu na crveno, Vukić na crno, a Arbanas na „šareno" s više povrća.

U duhu kolegijalnosti kuhari su probavali jedan drugome toć i davali savjete. Kako se kuhanje bližilo kraju tako se skupljalo sve više znatiželjnika privučenih mirisom i glazbom i oko jedan sat sipa s lećom je završila na pijatima.

Jelo se kuhalo oko dva sata no jednom kad je zgotovljeno nestalo je u roku od desetak minuta. Svi koji su probali složili su se kako su sva tri kuhara su napravila izvrstan posao.

Kraljev je u svoj recept dodao više i prošeka što je jelo učinilo blago slatkastim i laganim. Budući da je nije zagušio s puno začina Vukićeva sipa je najviše davala po moru, dok je Arbanas koristio puno više povrća nego kolege pa su tako i u jelu dominirali okusi povrća.


Reci što misliš!