Događaji

Natjecanje

"Prisnac fest" 9. srpnja u Zelengradu

2. Prisnac fest Zelengrad 2011. održat će se dana 9. srpnja 2011. godine u Zavičajnom klubu „Janko Mitrović" u Zelengradu.

 

Manifestacija PRISNAC FEST Zelengrad 2011 je projekt u kojem se prezentira tradicijska gastronomska baština Bukovice, pripremaju i degustiraju izvorna jela Bukovačke kuhinje,  organizira natjecanje u spremanju PRISNACA kao tradicionalnog jela Bukovice, te ocjenjivanje i izbor najboljih proizvođača te nagrađivanje pobjednika.

U sklopu festivala,  prezentira se ruralni turizam Bukovice a posebno sela Zelengrada sudionicima festa a široj javnosti kroz publikacije u zadarskim medijima, te promoviraju tradicionalne pjesme i napjevi specifični za Bukovicu.

Organizator kroz ovakva događanje želi oživjeti Bukovicu te privući domaće a tako i strane turiste da prepoznaju vrijednosti ovog kraja, zdravog načina života i da stvore naviku dolaska ljetovanja u ruralna područja uz more a ne samo u urbanizirana i razvijena područja.

Nastoji se oživjeti svijest domicilnog stanovništva da još više prepoznaju vrijednosti ruralnog turizma i da se još veći broj OPG-a okrene i takvom načinu ostvarivanja prihoda, potaknuti OPG -a da pokrenu zaštitu tradicionalne Bukovačke kuhinje a posebno prisnaca koji bi tako postao bend s oznakom izvornosti, ali i drugih ne manje vrijednih jela Bukovice, potaknuti osnivanje zadruge kroz koju bi mogli prisnac plasirati na police trgovina uz pomoć novih tehnologija (pakiranjem, gdje bi krajnji potrošač samo imao zadatak samo finalizacije pečenjem) a da proizvod zadrži sve kvalitete koje su bitne.

Osnovni moto ove ideje je da je Bukovica prava gastronomska riznica tradicionalnih jela koja se polako zaboravljaju ( vara, prisnac, kaštradina, popara, lučena pula....), a sve su to jela u kojima se osjeća kultura, tradicija, običaji i gostoprimstvo ljudi iz Bukovice.

Posebnost Bukovačke kuhinje je jednostavnost i brzina pripremanja te obilato korištenje sezonskih darova prirode.Usudili bi se reći da Bukovačka kuhinja nalikuje neodoljivom buketu tek ubranog poljskog cvijeća, jer rijetko u kojoj kuhinji se na tako malom prostoru nalazi toliko gastronomskih različitosti.

S uvjerenjem možemo kazati da je Bukovačka kuhinja butik u kojem tradicionalna jela odišu zdravim ekološki očuvanim lokalnim sastojcima, profinjena osobitim načinom prigotovljevanja i prožeta domaćim guštom. Bogatstvo Bukovačke kuhinje je upravo u njezinoj različitosti, regionalnom području po kojem je poznajemo, na zdravoj podlozi i maštovitosti...

 

Predviđene projektne aktivnosti:

1. Okrugli stol proizvođača - Dvorana za sastanke

Tema: Kako zaštititi tradicionalna Bukovačka jela

Sudionici Okruglog stola su proizvođači tradicionalnih jela i predstavnici Ministarstva poljoprivrede ribarstva i ruralnog razvitka RH, predstavnici tvrtki koji vrše kontrolu proizvoda nakon dobivanja oznake izvornosti.

2. Natjecanje:

Na manifestaciji će se natjecati dvadeset i tri izlagača PRISNACA koji će pripremati ovo tradicionalno Bukovačko jelo, te po završetku pripremanja ocjenjivat će se kvaliteta od strane ocjenjivačkog suda koji će proglasiti pobjednike 2. PRISNAC FESTA Zelengrad 2011.

3. Nastup Kulturno-umjetničkih društava s područja Bukovice kojima se prezentira tradicija načina pjevanja za područje Bukovice( orzanje, cvitaranje,...).  


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.