Događaji

Ukradene čak i one betonirane

Uklanjaju upozorenja o minama da im ne otjeraju goste?!

Uklanjaju upozorenja o minama da im ne otjeraju goste?!

Punih 58 četvornih kilometara prostora Zadarske županije još je uvijek pod minama, no veliki dio miniranog područja prostire se upravo u turističkim zonama - na područjima općina Posedarje, Jasenice, Novigrad, uokolo Novigradskog mora...

Sva su područja obilježena s čak 1862 ploče s oznakama upozorenja na opasnost od mina, no one doslovno svakodnevno - nestaju. Najveći je problem što "nestaju" na područjima gdje je mnoštvo turista, iako Hrvatski centar za razminiranje redovito vraća ukradene oznake, piše SlobodnaDalmacija .

Do prave otimačine ploča sa znakovima upozorenja o minski sumnjivim terenima na tim područjima dolazi jer se mještani zapravo boje za svoju zaradu od turizma.

Naime, te oznake bi mogle poplašiti turiste, oni se na odmoru ne žele još i bojati gdje će zagaziti. Znakovi upozorenja bi ih mogli rastjerati pa je onda bolje, smatraju neki mještani, ploče iščupati i baciti u trnje.
Vraćaju znakove

A turisti valjda nisu toliko ludi da se zapute prema bivšim crtama bojišnica. Eno im more, nek se kupaju. Što se sve može dogoditi, kako bi u svijetu odjeknulo da neki turist strada od mine, to im ne pada na pamet.

- Još uvijek se nije dogodilo da je došlo do stradavanja nekog turista i uistinu nam je jedna od glavnih zadaća vraćanje pokradenih znakova. Sve ploče se postavljaju ponovno, primarno uz prometnice gdje su turistička odredišta - kaže predstojnik podružnice HCR-a za Zadarsku županiju Josip Čerina.

Djelatnike HCR-a šokirala je upornost kojom se u turističkim općinama uklanjaju znakovi, jer je lanjske godine HCR, u dogovoru s općinama, znakove prestao postavljati na način da se metalni stupovi s pločom samo ukopaju u zemlju, nego se počelo primjenjivati tzv. čvrsto obilježavanje - učvršćivanje ploča kombinacijom kamena i betona.

- Bili smo za početak postavili 251 ploču "zalivenu" betonom, da se stane na kraj krađama.

Kada smo išli u provjeru, šokiralo nas je da su bile pokradene upravo one koje su bile betonirane. Od 67 ukradenih, 60 ih je bilo betoniranih - kazao je Čerina.

Samo prošle godine na području Zadarske županije netragom je nestala 421 ploča. HCR za svaku novu ploču izdvaja oko 300 kuna.

To bi značilo da je ovim krađama samo lani i samo na području Zadarske županije nanesena šteta od 126.300 kuna. U županiji je još uvijek nerazminirano čak 16 općina, a najveći minski sumnjivi prostori nalaze se na području grada Benkovca, te općina Stankovci i Jasenice.

- Pirotehničari ljeti ne rade, dijelom baš zbog turizma. Radilišta ćemo otvoriti u kasnu jesen i nastaviti razminiranje. No od iznimne je važnosti da se ploče ne uklanjaju - naveo je Čerina.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.