Događaji

"Bakalar s gradonačelnikom"

Kalelarga se vratila u dane "mladosti": Vino, pisma, fina spiza i ćakula

Kalelarga se vratila u dane

Tražio se pijat više

Akcija "Đir po gradu" sinoć se nastavila u gastro-glazbenom tonu. Nakon što je proteklog tjedna održan prvi "Zadarski pjat" u sklopu proslave Dana grada Zadra i blagdana Sv. Krševana, jučer je u večernjim satima održan prvi u nizu najavljenih gastro susreta srijedom pod nazivom "Bakalar s gradonačelnikom".

Podsjećamo, „Đir po gradu" naziv je manifestacije osmišljene kako bi se život i ljudi u zimskim mjesecima vratili Poluotoku. Gradonačelnik Zvonimir Vrančić na ovaj način želi pozvati građane da se vrate na Poluotok, koji je u posljednje vrijeme postao pust u popodnevnim i večernjim satima.

Gozba na Kalelargi trajala je puno duže nego prvi "Zadarski pjat". Ljudi nisu odmah navalili na štandove, nego su spontano dolazili i družili se, tako da je i sveukupni dojam prve gastro srijede protekao mirnije i spontanije, potrajavši više od sat vremena.

Ugostitelji, ovoga puta restoran "Tinel" i Catering "Piazza", ponovno su se potrudili pripremiti bakalar u njegovom najboljem svijetlu nudeći građanima specijalitete iz vlastite gastro ponude.

Restoran "Tinel" je uz bakalar na bianco, prepečenu palentu i bakalar na brudet, građanima ponudio i delikatesni dalmatinski pršut te crno vino (vina Liburna) Udruge vinara i vinogradara Zadarske županije.

Catering "Piazza" je u svojoj ponudi pripremila bakalar na bianco i polpete od bakalara. Sve te gastro delicije dodatno je uljepšala klapa koja je cijelo vrijeme izvodila stare i nove dalmatinske pisme. Klapi se nakratko pridružio i Tomislav Bralić koji je također izašao u "Đir po gradu" sa svojom obitelji.

Među posjetiteljima je sinoć bio i sam domaćin događaja, zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić. U društvu obitelji i prijatelja, nije krio dobro raspoloženje i zadovoljstvo, pogotovo nakon što je s vremenom počelo pristizati sve više ljudi, a Kalelarga se krenula puniti opojnim mirisima, pjesmom i dobrom, starom ćakulom. Tako smo i mi „poćakulali" s gradonačelnikom, zanimalo nas je voli li i on pojesti bakalar, što misli o samoj ideji „Bakalar s gradonačelnikom" i bi li ovakvih događanja trebalo biti više.

„Volim bakalar na sve načine, tako da ću ga i večeras probati kako god on bio pripremljen. Vjerujem i da su večeras naši gastro majstori napravili odlične delicije Inače, volim i ribu i meso, ali znate kako se kaže, nakon dva dana ribe, dobro dođe i meso", kaže gradonačelnik uz smiješak.

Što se tiče ideje i daljnjih događanja, napominje kako će za početak počekati i vidjeti kako će ideja biti prihvaćena. „Tu smo, 19 je sati, počela je prva srijeda. Ima dosta građana, ali volio bih da ih se priključi još i više. Ako ova srijeda uspije i ljude zaista dovedemo u grad, onda će to biti znak da su se naše želje i ideje ostvarene, i tada ćemo razmišljati dalje."

„Ne znam je li to konkretno zbog našeg najnovijeg projekta Đir po gradu, ali primjećujem da je Kalelarga u popodnevnim i večernjim satima nekako popunjenija, ne samo srijedom za vrijeme „Bakalara s gradonačelnikom", nego i u ostale dane i u ostalim dijelovima. To je zaista dobro jer ovo i jest zamišljeno da svi izađemo doslovno u đir Kalelargom, a bakalar je samo jedan mali povod za sve to", kaže nam gradonačelnik. „Još ako petkom uspiju zimske feštice, koje smo malo obnovili na zimski način, to su već dva dana u tjednu (srijeda i petak) u kojima na jedan posebniji način zovemo ljude u grad, da uživaju na Poluotoku, u povijesnoj gradskoj jezgri koja ima što ponuditi."

Uz gradonačelnika, niti građani nisu krili dobro raspoloženje. Tražio se pijat više, a sa svih se strana moglo čuti samo riječi pohvale, kako za kuhare tako i za inicijatore ideje. Također, kazao je kako se kao gradonačelnik ipak mora ograditi jer ne bi htio da građani pomisle kako preferira povijesnu gradsku jezgru pošto su i ostali dijelovi grada „naši", i želi da ljudi i tamo lijepo žive, druže se, izlaze i vesele. Ali povijesna gradska jezgra je, kaže, na neki način dio svih nas i s obzirom da su feštice srijedom tek počele, simbolično su htjeli da sve zapravo počne u srcu grada, na Poluotoku, od kuda je i povijesno gledajući, sve počelo.

„Ako ovaj početak donese priželjkivane rezultate i ljudi prihvate inicijativu, bit ću zaista zadovoljan. Tada ćemo svi zajedno, koji smo zainteresirani, ovu ideju nadograđivati, pridodati joj još neke zanimljive aktivnosti. I meni samom na pamet već sada padaju još neke ideje, tako da ćemo vidjeti s vremenom kako će se sve razvijati.

Za sada su rezultati dobri i, hvala Bogu, prva je srijeda u ovom našem ciklusu prošla u lijepoj, ugodnoj večeri, idealnoj za druženje i šetnju. Baš poput nekadašnjih mojih mladih dana", rekao je za kraj Zvonimir Vrančić.

I tako se Poluotok polako počeo buditi, a ljudi su za sada zaista lijepo prihvatili inicijativu oživljavanja Kalelarge i ostatka Poluotoka. Feštice petkom od 25. studenog, Bakalar sa Gradonačelnikom na Kalelargi srijedom s početkom u 19 sati uz klape i domaće vino (koji će trajati svake srijede sve do Sveta Tri kralja, 6. siječnja), popularne cijene kave i menija za ručak i večeru u restoranima, postavljanje štandova sa blagdanskim asortimanom i domaćim prehrambenim proizvodima... To su neke od mjera s kojima Udruženje obrtnika, Grad Zadar i Turistička zajednica Grada Zadra planiraju vratiti život na Poluotok.

Nadamo se da neće na tome ostati, nego, kako je rekao i sam gradonačelnik, da će se sa Poluotoka dobar duh, fina spiza, veselje i pisma proširiti i na ostale dijelove najlipšega grada na svitu!


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.