Događaji

Intolerancija na hranu

Kada se tijelo uroti protiv samoga sebe

Kada se tijelo uroti protiv samoga sebe

Često se razvijaju intolerancije na različite dodatke u hrani

Muči vas glavobolja, umor, gojaznost, gastritis?

Možda je vaš problem - intolerancija na hranu. O ovoj je temi sinoć u Gradskoj knjižnici Zadar govorila dr. Silvana Mišković iz Medicinskog centra Analiza koji svoju podružnicu ima i u Zadru.

Abnormalne reakcije na hranu mogu biti toksične i netoksične. U netoksične pripadaju alergijske imunološke reakcije, kojima se dr. Mišković posebno bavi. Nealergijske reakcije mogu biti primjerice manjak enzima, dok s alergijskima povezujemo imunoglobuline E i G.

Često se razvijaju intolerancije na različite dodatke u hrani, poput onih u siru ili vinu, a intoleranciju možemo imati i zbog konzervansa i boja koje se dodaju namirnicama.

Dr. Mišković naglasila je kako postoje alergijski oblici imunoloških reakcija koje karakterizira brza uzročno-posljedična veza, pa tako neki ljudi nakon jagoda, škampa ili oraha mogu imati problema s disanjem ili dobiti osip. Posebno se osvrnula na druge tipove reakcija, koje su utoliko opasnije, jer uzrokuju destrukciju stanica.

Ni svjetska medicina još nema odgovor na pitanje zašto se to događa i što predstavlja okidač da se imunokompleksi zadržavaju u našem tijelu, talože se na ciljanim organima i tako naše tijelo na neki način radi protiv samoga sebe. Dr. Mišković dotaknula se i lijekova - kortikosteroida i citostatika, koje naziva ''metlom'', jer nakon terapije ovim lijekovima simptomi se ne gase.

Test intolerancije na hranu čini određivanje koncentracije specifičnog IgG na 93 različite prehrambene namirnice, te obuhvaća uobičajene namirnice iz pacijentove prehrane, a kada se utvrdi koje nisu odgovarajuće, isključuju se iz svakodnevne prehrane. Poboljšanja su moguća za već dva do tri tjedna.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.