Prijatelji životinja pozivaju
Obilježavanje Svjetskog dana bez mesa
Pozivaju se građani da šalju fotografije i recepte svojih biljnih jela kojima će obilježiti Dan bez mesa!
Prvi dan proljeća najbolji je dan za odluku o prelasku na prehranu koja ujedinjuje vitalnost, zaštitu ljudi i okoliša te čistu savjest. Zato je početak godišnjeg doba u kojemu se priroda ponovno rađa idealno vrijeme za proslavu prehrane namirnicama biljnog podrijetla.
Na Svjetski dan bez mesa, u svih 50 država SAD-a i u gotovo trideset zemalja diljem svijeta, dobronamjerni pojedinci pozivat će svoje prijatelje, članove obitelji i zajednice u kojima žive da odbace mesne navike i istraže zdravu i suosjećajnu prehranu sastavljenu od voća, povrća, mahunarki i cjelovitih žitarica.
Prijatelji životinja, u suradnji s američkom neprofitnom organizacijom Farm Animal Rights Movement (FARM), također će se priključiti ovoj akciji pozivom građanima Hrvatske da na ovaj dan pokažu kulinarsko umijeće i gostoljubivost te počaste sebe i svoje poznanike ukusnim jelima na biljnoj osnovi.
Ovogodišnji Svjetski dan bez mesa obilježit će se u svijetu degustacijama na kojima će se podijeliti više od 30.000 veganskih obroka. Volonteri udruge Prijatelji životinja pridružit će se organizirajući degustaciju u utorak, 20. ožujka 2012. od 12 sati na zagrebačkom Trgu Petra Preradovića, gdje će građani moći kušati biljne inačice mesnih jela poput čobanca, pohanih odrezaka, ražnjića i bolognese.
Svima koji na e-mail Udruge pošalju recepte i fotografije svojih veganskih jela, kojima će obilježiti dolazak proljeća, Prijatelji životinja darovat će neke od nagrada, poput knjiga, majica, platnenih torbi, bedževa, privjesaka i slično. Neke od knjiga za nagradu bit će Hrana za mir - prehranom do duhovnog zdravlja i društvenog sklada Willa Tuttlea, Zašto volimo pse, jedemo svinje i nosimo krave: Uvod u karnizam dr. Melanie Joy i kuharica Mljac.
Oni koji će se priključiti obilježavanju Svjetskog dana bez mesa vrlo brzo će spoznati da im svaka odluka učinjena u tom pravcu mijenja život nabolje te daje više vitalnosti, zdravlja, ali i zadovoljstva, budući da se njome izravno utječe na očuvanje okoliša i spašavanje brojnih životinja.
Prehrana koja se temelji na namirnicama biljnog podrijetla sve je više prepoznatljiva kao zdravstveno i ekološki prihvatljivija. U stalnom je porastu broj građana koji se odlučuju na biljnu prehranu kako bi se zaštitili od najčešćih bolesti i uzročnika smrtnosti u zapadnim zemljama kao što su bolesti srca i krvnih žila, dijabetes, pretilost i rak. Istraživanja su pokazala da vegetarijanci, a još više vegani, imaju 20% nižu stopu smrtnosti od svih oboljenja, žive dulje i rjeđe obolijevaju.
U svijetu se sve više upozorava na razoran utjecaj stočarstva na okoliš, s posebnim naglaskom na velik utjecaj uzgoja životinja na globalno zatopljenje, golemu potrošnju prirodnih resursa i izravnu povezanost s gladi u svijetu. Osim toga, užasava podatak da se svake sekunde nepotrebno kolju nevina živa bića. Svjetski dan bez mesa (Meatout) obilježava se još od 1985. godine diljem svijeta na prvi dan proljeća, a simbolizira ponovno rođenje i obnovu prirode, kako bi potrošačima pomogao u razvitku zdravije te etički i ekološki prihvatljivije biljne prehrane.
I mali pokušaj prehrane bez mesa zbog velikih blagodati ubrzo može prerasti u konstantu i novu životnu naviku svakog pojednica, simbolizirajuću buđenje novog čovjeka u sve većoj zajednici suosjećajnih ljudi. Više informacija i recepti na www.prijatelji-zivotinja.hr.
Vezane vijesti
-
U petak, 13. prosinca, Zimski park na Višnjiku zasjao je u blagdanskom duhu uz dolazak Kamiona Djeda Mraza u organizaciji Auto Hrvatske.
-
Projekt koji prati velebitske pastire od prapovijesti do danas zaokružen je dokumentarnim fotografijama Marka-Lorenza Blaslova!
-
Atmosfera na Trgu Petra Krešimira IV bila je ispunjena toplinom, zajedništvom i radošću, a doček Svete Lucije postao je još jedan nezaboravan trenutak u adventskom kalendaru Paga
-
U Dalmaciji će osobito na otocima puhati jako jugo, a popodne sjeverozapadni vjetar. Bit će promjenjivo, povremeno uz kišu, lokalno moguće i obilnim pljuskovima. Jutarnja temperatura zraka od 6 do 10 °C, u unutrašnjosti niža, između 2 i 4 °C, a popodnevna od 9 do 14 °C
Izdvojeno
-
Topla čokolada jedan je od omiljenijih toplih napitaka diljem svijeta, posebno u hladnim zimskim mjesecima. Bogatog, kremastog okusa i intenzivnog mirisa čokolade, ovaj napitak pruža utjehu i toplinu te budi osjećaj nostalgije i zadovoljstva.
-
U petak, 13. prosinca, Zimski park na Višnjiku zasjao je u blagdanskom duhu uz dolazak Kamiona Djeda Mraza u organizaciji Auto Hrvatske.
-
Vjerojatno ste čuli da nije dobro za probavni sustav, no je li stvarno tako? Dobra vijest je da pijenje kave na prazan želudac nije nužno loše za vas, a vaš se želudac obično može prilagoditi i zaštititi.
-
Utakmica 17. kola HNL-a između nogometaša Istre 1961 i Šibenika je bila protkana brojnim prilikama i preokretima, a na kraju je završila bez pobjednika 3-3 (1-2).
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.