Benkovački prisnac
Jasminka Knez pripremila najbolji prisnac
Što je prisnac? Neka domaća životinja, možda neka autohtona biljka? - pita kolega iz unutrašnjosti kojem preporučujem subotnji izlazak u glavni grad Ravnih kotara i Bukovice, na "Benkovački prisnac".
Riječ je o još jednom obliku njegovanja tradicije na, ove godine vrlo bogatom, Benkovačkom ljetu. Nakon fišijade, Vinfesta, fešte od puža, došao je red na prisnac, a to je autohtona gastronomska delikatesa koja se pripravljala u neka stara vremena, osobito u vrijeme mužnje ovaca i pravljenja mladog sira, piše Slobodna Dalmacija.
- Najprije pomuzem ovce i onda stavim kuvati to mliko. E, a onda ti se skupi onaj skorup, stave se domaća jaja, malo sira, šećera, soli pa se to umuti. Prije sam već napravila tanku koru od brašna, ulja i vode pa se ta kora stavi u onu limu od peke, a priko toga se nalije ono šta se umuti. I onda sve pod peku - objašnjava nam postupak pravljenja prisnaca Ljube Čačić iz Bruške, koja je za ovu prigodu na svoj štand stavila i malo domaćeg luka.
- Može se za potribu - kaže gospođa iz Bruške - staviti i kupovnog sira, može i kravlje mlijeko, može se speći i u pećnici, ali to nije to. Na natjecanje za najbolji prisnac na ovom drugom natječaju prijavilo se 36 kandidata. Svatko je s nekim svojim malim tajnama želio osvojiti naklonost ocjenjivačkog suda u kojem su bili najbolji kuhar zadarskih hotela Tomislav Karamarko, inženjerka Ana Grgas iz Poljoprivredne savjetodavne službe, nutricionistkinja Jelena Gulan i prof. Zvonimir Grgas.
Ružica Bačić naučila je tajnu spravljanja prisnaca od majke Jele, Županovi iz Kruševa rade na neki drugi način, kažu da je kozje mlijeko bolje.
Pobjeda je na koncu pripala Jasminki Knez iz Šopota, koja je tajnu spravljanja prisnaca naučila od svekrve i tako zaradila tisuću kuna.
Drugo je mjesto osvojio je KUD "Branimir" iz Benkovca, a treći su bili lanjski pobjednici iz Zelengrada. Dok je žiri kušao i ocjenjivao, na Šetalištu kneza Branimira bilo je živo kao na zadarskoj Kalelargi.
Natjecatelji su prodavali prisnace (20 kuna feta, cijeli prisnac 200 kuna) i ostale domaće proizvode te su tako pokrili troškove sudjelovanja, Šime Škaulj prodavao je svoja najbolja vina, Zoran Župan štavljenu kožu, pjevalo se i zabavljalo. Još jednom je bilo lijepo doći u Benkovac na ljetnu feštu.
Vezane vijesti
-
Zbog izvođenja građevinskih radova tvrtke Ludwig Pfeiffer Hoch und Tiefbau GmbH&Co.KG., dana, 13.12. u vremenu od 08 h pa do 17 h biti će privremeno obustavljena opskrba vodom potrošačima u gradu Zadru, predio Diklo u slijedećim ulicama :
-
Vozač je isključen iz prometa i uhićen te je nakon prekršajne obrade doveden na Prekršajni odjel Općinskog suda u Zadru.
-
Odjel za sociologiju poziva na tradicionalni Otvoreni dan sociologije koji se ove godine održava 16. i 17. prosinca u zgradi SEP.
-
Politička platforma Nezavisne liste Zadarske županije u suradnji s HNS-om, HSLS-om, HSS-om, DSU-om, Otočnim saborom i strankom Za Zadar, uputila je nakon sastanka u Hotelu Kolovare poruku Zadru i cijeloj Zadarskoj županiji:
Izdvojeno
-
Hrvatski košarkaški reprezentativac Mario Hezonja, kojeg je u srijedu Euroliga kaznila s 8.000 eura zbog "nepoštivanja sudaca", odgovorio je da je ta organizacija hrabra kada treba kažnjavati, a da istovremeno odbija rješavati ozbiljne probleme u europskoj košarci.
-
Kakvo nas vrijeme očekuje danas i sutra u Dalmaciji?
-
Plesni odjel Glazbene škole Blagoje Bersa Zadar poziva vas na predstavu Na krilima baštine, koja će se održati 12. prosinca 2024. godine u 19 sati na pozornici HNK Zadar.
-
U župnoj dvorani župe sv. Anselma u Ninu predstavljena je monografija „Ecclesia Nonensis - O prošlosti Ninske biskupije“ urednika izv. prof. dr. sc. Zdenka Dundovića, u izdanju Sveučilišta u Zadru.
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.