Događaji

Benkovački prisnac

Jasminka Knez pripremila najbolji prisnac

Jasminka Knez pripremila najbolji prisnac

Što je prisnac? Neka domaća životinja, možda neka autohtona biljka? - pita kolega iz unutrašnjosti kojem preporučujem subotnji izlazak u glavni grad Ravnih kotara i Bukovice, na "Benkovački prisnac".

Riječ je o još jednom obliku njegovanja tradicije na, ove godine vrlo bogatom, Benkovačkom ljetu. Nakon fišijade, Vinfesta, fešte od puža, došao je red na prisnac, a to je autohtona gastronomska delikatesa koja se pripravljala u neka stara vremena, osobito u vrijeme mužnje ovaca i pravljenja mladog sira, piše Slobodna Dalmacija.

- Najprije pomuzem ovce i onda stavim kuvati to mliko. E, a onda ti se skupi onaj skorup, stave se domaća jaja, malo sira, šećera, soli pa se to umuti. Prije sam već napravila tanku koru od brašna, ulja i vode pa se ta kora stavi u onu limu od peke, a priko toga se nalije ono šta se umuti. I onda sve pod peku - objašnjava nam postupak pravljenja prisnaca Ljube Čačić iz Bruške, koja je za ovu prigodu na svoj štand stavila i malo domaćeg luka.

- Može se za potribu - kaže gospođa iz Bruške - staviti i kupovnog sira, može i kravlje mlijeko, može se speći i u pećnici, ali to nije to. Na natjecanje za najbolji prisnac na ovom drugom natječaju prijavilo se 36 kandidata. Svatko je s nekim svojim malim tajnama želio osvojiti naklonost ocjenjivačkog suda u kojem su bili najbolji kuhar zadarskih hotela Tomislav Karamarko, inženjerka Ana Grgas iz Poljoprivredne savjetodavne službe, nutricionistkinja Jelena Gulan i prof. Zvonimir Grgas.

Ružica Bačić naučila je tajnu spravljanja prisnaca od majke Jele, Županovi iz Kruševa rade na neki drugi način, kažu da je kozje mlijeko bolje.

Pobjeda je na koncu pripala Jasminki Knez iz Šopota, koja je tajnu spravljanja prisnaca naučila od svekrve i tako zaradila tisuću kuna.

Drugo je mjesto osvojio je KUD "Branimir" iz Benkovca, a treći su bili lanjski pobjednici iz Zelengrada. Dok je žiri kušao i ocjenjivao, na Šetalištu kneza Branimira bilo je živo kao na zadarskoj Kalelargi.

Natjecatelji su prodavali prisnace (20 kuna feta, cijeli prisnac 200 kuna) i ostale domaće proizvode te su tako pokrili troškove sudjelovanja, Šime Škaulj prodavao je svoja najbolja vina, Zoran Župan štavljenu kožu, pjevalo se i zabavljalo. Još jednom je bilo lijepo doći u Benkovac na ljetnu feštu.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.