Otoci izumiru
Povećanje proizvodnje glavni problemi otočkih proizvođača
Splitsko-dalmatinska županija je spremna pomoći malim proizvođačima koji nose oznaku 'Hrvatski otočni proizvod'. Namjera im je sastaviti mrežu proizvoda i proizvođača s kojom bi onda zajednički konkurirali za sredstva iz pretpristupnih fondova Europske unije.
Dobivanjam oznake kvalitete, otočni se proizvođači potiču da kroz samozapošljavanje ostaju na otocima te potrošačima nude proizvode natprosječne kvalitete, a upravo taj aspekt prepoznali su u županiji.
"Svi oni koji su već počeli raditi, koji su svoje proizvode afirmirali, osim sebe i svoje obitelji već su u poziciji zaposliti nekog novog. To je ona borba za svako radno mjesto i tu Županija ima posebne fondove gdje to stimulira, što kroz naš fond, što kroz financiranje kamata, što kroz vlastita direktna sredstva za određene projekte", rekao je splitsko-dalmatinski župan Ante Sanader.
Čak 17 otočkih proizvođača koji dolaze iz Splitsko-dalmatinske županije dobilo je i ove godine oznaku kvalitete, a najveća pomoć potrebna im je u povećanju proizvodnje.
Naime proizvodi su im toliko traženi da već sredinom ljeta ostanu bez zaliha, kaže nam Goran Tvrdić, predsjednik Udruge 'Šoltanski trudi'.
"Kroz ljeto mi direktno izvozimo naše proizvode. Falile su nam marmelade, meda, vina. Ove godine, poučeni iskustvom lanjske turističke sezone, ljudi su se već spremili. Sad proizvodi dobivaju pravi oblik, pravo pakovanje. Ljudi ulažu u proizvodnju. Ovo je prvi korak. Sljedeći korak je nekakva izvornost, ali ovo je dovoljna za sada kao oznaka kvalitete, da mi možemo ljudima reći - evo nam potvrda da smo na pravom putu i da radimo dobre stvari", pojasnio je Tvrdić.
Proizvođači ističu kako im je najteži posao dobiti oznaku izvornosti za koju moraju izdvojiti od 300 tisuća kuna, što je za njih iznos koji je nemoguće dosegnuti.
Dok im oznaka kvalitete poput Hrvatskog otočkog proizvoda daje poticaj u proizvodnji, tek bi oznaka izvornosti zaštitila njihove proizvode pri ulasku u Europsku uniju.
Vezane vijesti
-
Budućnosti hrvatskih otoka bila je u fokusu konferencije održane u petak, 5. studenoga 2021. godine u Splitu u organizaciji zastupnice u Europskom parlamentu Sunčane Glavak. Događanje je dio Konferencije o budućnosti Europe.
-
Šarena paleta struke i iskustva panelista pridonijela je sveopširnom pristupu temi energetskih inovacija na otocima. Panel je moderirala Maja Jurišić, predsjednica udruge Pokret Otoka koja je posljednje dvije godine iskustvo stekla radeći za Europsku komisiju, točnije u sklopu konzorcija Tajništva za čistu energiju EU otoka. Trenutno kao predsjednica regionalnog partnera Tajništva za otoke vodi projekt razvoja i provedbe energetske tranzicije na hrvatskim otocima.
-
Odjel za etnologiju i antropologiju, kao suorganizator, poziva vas na 9. simpozij Anatomija otoka.
-
Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, na temelju članka 6. Zakona o otocima, uspostavilo je Registar otoka.
Izdvojeno
-
Vjerojatno ste čuli da nije dobro za probavni sustav, no je li stvarno tako? Dobra vijest je da pijenje kave na prazan želudac nije nužno loše za vas, a vaš se želudac obično može prilagoditi i zaštititi.
-
Utakmica 17. kola HNL-a između nogometaša Istre 1961 i Šibenika je bila protkana brojnim prilikama i preokretima, a na kraju je završila bez pobjednika 3-3 (1-2).
-
U trećem i posljednjem tekstu u seriji o sigurnim i pravednim granicama planetarnih resursa bavimo se putokazima ostvarivanja ovih progresivnih društvenih i ekoloških ciljeva.
-
Iako smo skloni gastritisom nazvati svaku bol u gornjem dijelu želuca, riječ je o posebnom stanju čija se dijagnoza potvrđuje histološkim pregledom tkiva.
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.