Bogata manifestacija
9. dani mladog maslinovog ulja u Vodnjanu
Još danas do 20 sati možete uživati u bogatom programu što nudi manifestacija 9. Dani mladog maslinovog ulja u Vodnjanu. Brojne su mogućnosti kako da provedete ugodan dan ovog vikenda u Vodnjanu, a Dani mladog maslinovog ulja donose sadržaje od stručnih predavanja, degustacija, posjete kulturnim znamenitostima i uljarama vlakićem koji vas provoza kroz Vodnjan te još mnogo drugih mogućnosti.
Učenje o kvalitetama maslinovog ulja u Oil baru a zatim uživanje u preko 200 uzoraka mladih ekstradjevičanskih maslinovih ulja koje Vodnjanština nudi ovdje postaje jedan poseban i jedinstven doživljaj. Uz vrhunsku gastronomiju te novitete primijenjene na recepte tradicionalne istarske gastronomije te uporaba autohtonih istarskih namirnica, Dani mladog maslinovog ulja nude uvijek nešto više. Ovogodišnji gosti iz inozemstva promoviraju odlične proizvode te upravo veliki šator koji okuplja više od 80 izlagača, postaje mjesto novih poslovnih susreta, početaka poslovih suradnji ali i novih prijateljstava. Pod velikim šatorom možete uživati u dnevnoj laganoj zabavi, koja je u pozadini osnovne priče mladih maslinovih ulja, uz goste glazbenike i plesače. Gotovo cjelodnevno se događa ponešto od zabavnih programa koji kulminiraju koncertima u večernjim satima kad se veliki šator zatvori za posjetitelje.
Subota je u Vodnjanu bila okupana prekrasnim sunčanim danom te uz mnoštvo posjetitelja izvan šatora i unutar šatora DMMU-a, bio je idealan za šetnju gradom ili guštanje maslinovih ulja u sklopu manifestacije ali i po lokalnim uljarama. Jučerašnji dan uveličao je svojim posjetom ministar turizma Darko Lorencin koje sa svojim domaćinima iz Vodnjana posjetio sve izlagače te uživao u mirisima i okusima maslinovih ulja.
Brojni su posjetitelji koji dolaze u Vodnjan isključivo zbog velikog Gastro showa koji je vrlo bogat i raznovrsnim jelima kao i kuharima, chefovima i brojnim ugostiteljima koji sudjeluju u stvaranju LF-ove velike kuhinje kroz jednu lijepu gastronomsku priču.
Tako su u programu spravljanja niza delicija sudjelovali sljedeći ugostitelji: restoran LA CUXINA, chefovi tvrtke VALAMAR, Ugostiteljska škola Rovinj, Ugostiteljska škola Poreč, Hotel VILA ŠTEFANIJA, restoran GOURMET iz Poreča, Bistro SEMAFOR iz Pule, zatim Jadranka hotel iz Malog Lošinja, N.P.Brijuni i kuhari puslkog ARENATURISTA. Suradnici u kreiranju gastro doživljaja su još bili, a neki će i danas nastupiti, Hotel LA GRISA, Restoran STARA KONOBA, Ugostiteljska škola Pula, Hotel VELA NERA i Škola za odgoj i obrazovenje Pula, zatim AGROLAGUNA i UDRUGA GLJIVARA ISTRE.
Restoran La Cuxina Pula - Osteria Istriana je nedavno otvoreni restoran obitelji Otočan. Chef Doris Otočan nastupila je u subotu uz pomoč tima Daria Deghenghi (novinarka,La Voce del Popolo),
Doris Floričić (novinarka, Portal Regional Express) i uz goste Franca Armana (ponati istarski vinar) i Gianne Belci (maslinarka). Ovaj tim je pripremao oradu s povrćem u slanoj aromatiziranoj palačinki, zatim giravoltu boškarina u teranu i zizzoleri s pireom cikle te pijane dunje na skuti. Sve delicije naravno prelivene su s malsinovim uljem.
Danas je također u programu posebno predavanje u 15.30 koju će u Zajednici Talijana predstaviti Luigi Caricato a s temom "A tavola in cucina con l'extra vergine: istruzioni per l'uso" ("Za stolom u kuhinji s ekstra djevičanskim: preporuke za korištenje")
Još danas do 20 sati možete doći u Vodnjan i uživati u bogatoj ponudi izlagača, LF kuhinje, radionicama, vožnjom vlakićem, razgledavanje izložbe 4 in 1/4 u 1, posjeti uljarama i ostalim sadržajima Dana mladog maslinovog ulja.
U nastavku dostavljamo program od danas.
PROGRAM - 9. DMMU VODNJAN 2013.
Nedjelja, 17. studenog
Obilazak Nacionalnog kolekcijskog i matičnog nasada domaćih i udomaćenih sorti maslina. Termin: subota i nedjelja, 12.00-14.00 | Prijava zainteresiranih na info pultu.
GASTRO SHOW BY LF CATERING
11.00 - Predstavljanje profesora i učenika ugostiteljskih škola Istre
14.00-17.00 - „Istarska kužina" ugostiteljski objekti Istre
14.00 - „Domaće tjestenine i maslinovo ulje"
16.00 - „Mliko, sir, skuta i maslinovo ulje"
17.00: Izvlačenje imena dobitnika nagrade Glasa Istre
17.00-20.00 - Hotelijeri Istre i Kvarnera
18.00 - „Iz campagne u piat" - povrće u gastronomiji Istre
20.00 - Gradonačelnik Vodnjana - palačinke po bumbarski
*Mala akademija LF cateringa by chef Robert Perić: „maslinovo ulje i to je to..."
13.00-14.00 - vođena degustacija
14.00 - marinade i steak-ovi
16.00-17.00 - vođena degustacija
17.00 - čokolada i maslinovo ulje
Tijekom dana
- Domaća špeža u visokoj gastronomiji Istre - LF catering
- Introdukcija mesa divljači u visoku gastronomiju
- Boškarin - novi istarski gastro brend
- Radionica pripreme pekarskih proizvoda - istarski pekari
- Radionica pripreme slastica - istarski slastičari i gosti iznenađenja
SUBOTA, 16. STUDENOG i NEDJELJA 17. STUDENOG
OIL & ART TOUR - svaki parni sat (10.00, 12.00, 14.00, 16.00 i 18.00) Veliki parking kod šatora
Jedinstvena prilika za upoznati Vodnjan i njegove znamenitosti vožnjom turističkim vlakićem. Najava nije potrebna, vožnja besplatna.
*MALA KUHARSKA AKADEMIJA: Prijava zainteresiranih na info pultu.
Cijena vođenih degustacija: 30 kuna.
Cijena kuharske radionice: 100 kuna (polaznik na poklon dobiva pregaču).
Vezane vijesti
-
Domaća kužina, vrhunska gastronomija, stare vodnjanske užance, slastice i domaći kruh – sve s mladim maslinovim uljem
-
Od konobe i restorana do menija istarskih hotela s pet zvjezdica - sljubljivanje mladih maslinovih ulja, tradicionalnih jela i vrhunske istarske gastronomije
-
-
Izdvojeno
-
U prvoj utakmici 17. kola HNL-a Slaven Belupo je kao domaćin svladao Goricu sa 2-1 (0-1). Gosti su poveli golom Medina Gashija (8), no Alen Grgić (67) i Antonio Jagušić (82) su u nastavku preokrenuli.
-
U Dalmaciji će osobito na otocima puhati jako jugo, a popodne sjeverozapadni vjetar. Bit će promjenjivo, povremeno uz kišu, lokalno moguće i obilnim pljuskovima. Jutarnja temperatura zraka od 6 do 10 °C, u unutrašnjosti niža, između 2 i 4 °C, a popodnevna od 9 do 14 °C
-
Bacivši pogled na impozantan niz priznanja koje je Audiardov najnoviji i svakako najluđi uradak u dugovječnoj karijeri do sad prikupio, čovjek bi lako mogao steći krivi dojam kako se pred njim doista nalazi najimpresivnije filmsko ostvarenje godine, ali istina je potpuno drugačija.
-
Mjerenje inteligencije kod životinja prilično je škakljiva stvar. Međutim, provedeni su brojni pokusi kako bi se testirale sposobnosti sićušnih mozgova kukaca. Rezultati su iznenađujući.
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.