Događaji

Naši mali gušti pomažu siromašnima

"Guštanje" u delicijama i pomaganje potrebitima

Svakako dođite i pogledajte, uživajte u šarolikosti proizvoda i autohotnom blagu izrađenom vrijednim rukama naših sugrađana!

U prostoru Arsenala u Zadru, danas i sutra (petak i subota) se održava osma po redu prodajna izložba hrane, pića, delikatesa i suvenira zadarskoga kraja „Naši mali gušti 2013".

Posjetitelji tako mogu razgledati, degustirati i kupiti autohtone proizvode iz Zadarske županije, kao i proizvode iz drugih gostujućih županija: Virovitičko-podravske, Šibenske, Zagrebačke, Sisačko-moslavačke, Brodsko-posavske, Međimurske, Primorsko-goranske, Koprivničko-križevačke te iz Grada Zagreba.

Ukupno 66 izlagača izložila su svoje proizvode na galeriji Arsenala - 32 iz Zadarske županije i 34 iz preostalih 9 županija. Neki od njih su nudili:

med i pčelinje proizvode, suhomesnate proizvode, pekarske proizvode, pekmeze i džemove, domaću tjesteninu, sol i proizvode od soli, rakije, likere, sireve, božićne ukrase, suvenire od drva, kamena, stakla, ručno izrađene sapune i drugo.

Više o ovogodišnjem osmom guštanju po redu, rekao nam je ispred organizatora HGK - Županijske komore Zadar, Denis Ikić.

"Sretni smo i zadovoljni što ova po nama hvalevrijedna manifestacija i dalje ima svoj kontinuitet te se nadamo da će ove godine također postići dobre rezultate i promovirati, između ostalog, i ona poduzeća, obrte i OPG-ove koji tek stupaju na tržište. Želimo da im ovo bude prvi pravi i uspješni prezentacijski "nastup" i kanal, upravo na Našim malim guštima 2013."

Među onima koji se po prvi puta prezentiraju na našim malim guštima, Ikić je izdvojio mladu i poduzetnu Mariju Kuljerić, OPG s otoka Silbe koja se prezentira vrlo privlačnim imenom "Mirisi i okusi Silbe", upućujući na samo najbolje od prirode i što je najvažnije - domaće! Marija proizvodi kozmetiku od ljekovitog i aromatičnog bilja s otoka Silbe.

"Imamo i dosta drugih već renomiranih izlagača i poduzeća, OPG-ova i proizvođača. Veseli nas da se sve više njih uključuje, posebice otočani, te se nadamo da će ih svake godine biti sve više, s naglaskom na premijerne nastupe", kazao je Ikić.

Za ovu godinu je organizator HGK - Županijska komora Zadar pripremila „Naše male gušte“ u nešto osvježenom izdanju  sa zanimljivim popratnim događanjima. Tako će u oba dana uz izložbeno-prodajni segment, posjetitelji moći uživati i u zanimljivom i "ukusnom" programu.

Petak, 13. prosinca, je bio rezerviran za frite i kroštule koje su se frigale u domaćoj kužini, a za glazbeni i zabavni dio programa bili su zaduženi KUD Diklo, Klapa „Puntamika", Zbor Srednje škole „Stanko Ožanić" i sve nas je posjetila i Sveta Luce u prostoru Arsenala.

Popričali smo i s Ljiljanom Matešić, predsjednicom Udruge Kveštura, udruge koja  promiče kulturu, običaje i tradiciju Dikla.

"Prezentirali smo, uz pomoć našeg glavnog kuhara Renata Kraljeva, kako se to nekada u staroj domaćoj kužini pripremalo frite i kroštule...  Malo smo i zapivale koju prigodnu pismu s obzirom da nam je danas Sveta Luca, naša najdraža svetica. Iako, moram priznati da mi je žao što je Sveti Nikola u posljednje vrijeme nekako preuzeo kontrolu."

Ima li možda nekih tajni stare kužine koje su zaslužne za najbolje i nenadmašne bakine kolače, upitali smo Ljiljanu Matešić. "Nema tajne! Ali nikada prije nismo ništa mjerili, uvijek je sve bilo od oka i uvijek su sve bile odlične! I naravno, uvijek treba kuhati sa srcem."


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.