Događaji

U prostorijama srednje škole Biograd

Biogradski gastro-tim: Promocija struke i autohtonih jela uz usavršavanje mladih

Biogradski gastro-tim: Promocija struke i autohtonih jela uz usavršavanje mladih

U prostorijama srednje škole Biograd, održana je Osnivačka skupština Udruge kuhara Biograd na Moru. Ideja za osnivanje prve ovakve udruge u potekla je od devetorice kuhara iz grada Biograda i okolice, a namjera im je promocija gastronomskih tradicija biogradskog kraja.

Tijekom rada osnivačke skupštine usvojeni su i službeni akti, točnije Statut udruge u kome su uz ostalo definirani i ciljevi kao što je promicanje struke, suradnja sa sličnim udrugama u Hrvatskoj, te usavršavanje mladih u struci. Za predsjednika udruge izabran je Marin Banović, nastavnik kuharstva u biogradskoj srednjoj školi, dok je za potpredsjednika izabran Mirko Poljak, te za člana Miluška Zelantov. "Ova naša udruga je neprofitna i nestranačka te vjerujemo da će se u nju uključiti veliki broj naših kolega", kazao nam je predsjednik Marin Banović.

" Temeljni cilj nam je da se sama struka što više promovira, da se kroz njezin rad što veći broj mladih usavršava, a jednako tako da se što više pažnje posveti autohtonim jelima našega kraja koji zaslužuju širu promociju od dosadašnje. Smatramo da se naša domaća zdrava hrana i način pripremanja mogu daleko bolje iskoristiti u našim restoranima i hotelima te na taj način i znatno obogatiti turističku ponudu ovog područja. Suradnja s drugim sličnim udrugama trebala bi biti dodatni poticaj za brojne prezentacije naše gastro ponude i izvan grada, dok se uključivanje članova naše udruge u različite manifestacije koje se održavaju u gradu Biogradu razumije samo po sebi " , kazao nam je Marin Banović.

Valja ovom prigodom napomenuti da učenici strukovnog odjeljenja biogradske srednje škole sa svojim mentorima, a uz pomoć sponzora, već niz godina organiziraju manifestaciju "Što i kako su kuhale naše bake" koja je bez sumnje jedna od iznimno značajnih na tom planu. Ona naime promovira stara autohtona jela i način pripreme, a na svakoj od njih nađe se i do 50-ak različitih starih recepata kakvi su danas u svijetu i te kako na cijeni.

Radio Zadar


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.