Događaji

Fenomen žalovanja

Hrvatski znanstenici: Neprorađeno žalovanje vodi u patalogiju

Hrvatski znanstenici: Neprorađeno žalovanje vodi u patalogiju

Pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, u Knjižnici HAZU održan je dvodnevni znanstveni skup na temu Žalovanje. Stručnjaci su upozorili da neprorađeno žalovanje vodi u patologiju koja se može očitovati u različitim tjelesnim i psihičkim poremećajima.

Skup na kojem su predavanja održali nastavnici Medicinskog fakulteta i drugi stručnjaci bio je namijenjen specijalistima i specijalizantima psihijatrije, obiteljske, školske medicine i javnog zdravstva, liječnicima drugih specijalnosti, kao i psiholozima, socijalnim radnicima, socijalnim pedagozima, rehabilitatorima, logopedima i školskim pedagozima.

O fenomenu žalovanja u pojedinim razdobljima ljudskog života govorili su prof. dr. sc. Miro Jakovljević, doc. dr. sc. Mirjana Graovac i prof. dr. sc. Vlasta Rudan koji su upozorili da neprorađeno žalovanje vodi u patologiju koja se može očitovati u različitim tjelesnim i psihičkim poremećajima. Pritom dolazi do blokiranja daljnjeg psihičkog funkcioniranja, a u slučaju djece i adolescenata i do blokiranja razvojnih procesa.

Doc. dr. sc. Darko Marčinko upozorio je da neprorađeni procesi žalovanja mogu dovesti i do niza negativnih socijalnih fenomena.

"Oni se mogu očitovati kroz narušene interpersonalne odnose i odnose u grupama. Ono što ostaje neprorađeno nije izgubljeno iz mentalnog prostora i ima potrebu nevoljnog oslobađanja na manje zrele načine", kazao je Marčinko.

Skup je otvorio predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić koji je kazao da je žalovanje kompleksan fenomen s kojim se susreće svaki čovjek, posebno u trenutku smrti bliske osobe ili nekog drugog gubitka, a na kojeg svatko reagira na različit način.

"Radi se o suptilnim osjećajima, no procesi žalovanja ne mogu se preskočiti jer inače gubici koje ljudi dožive ostavljaju trajan trag i takvim je ljudima potrebna pomoć", rekao je akademik Kusić.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.