Nutricionizam i zdravlje
Što su istine, a što laži o hrani koju svakodnevno konzumiramo
Alergije, autoimune bolesti, kronične bolesti danas su sve učestalija pojava što upravo možemo „zahvaliti" onome što jedemo
Anita Šupe je u četvrtak održala predavanje i predstavljanje vlastite knjige „Istine i laži o hrani" u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice koja je bila u tolikoj mjeri puna da su posjetitelji stajali i ispred (oba) ulaza u dvoranu.
Ono što je istaknula kao najvažnije je sljedeće: našem tijelu potrebne su nutrijenti iz hrane kako bi mogli normalno funkcionirati. Međutim, ne hranimo se zdravo ‒ naša prehrana se razlikuje od prehrane naših predaka, danas sve više konzumiramo obrađenu hranu čime uništavamo vlastito tijelo i štetimo zdravlju.
Upravo zbog nekvalitetne ishrane, sve veći je broj bolesti. Alergije, autoimune bolesti, kronične bolesti danas su sve učestalija pojava što upravo možemo „zahvaliti" onome što jedemo.
Prije nekih 30 ili 40 godina kad je krenula cijela uzbuna oko kolesterola, ljudi su se prepali masne hrane, svinjska mast je postala neprijatelj. Međutim, kako kaže Šupe, ne trebamo se bojati svinjske masti, niti masti prirodnog porijekla općenito, ono što nas treba zabrinjavati su prerađene masti i rafinirana ulja.
Pšenicu i gluten bi trebali izbjegavati u širokom luku jer to nije ona pšenica koju su konzumirale naše baki i djedovi, već je pomiješana sa svim i svačim i kao takva je izrazito štetna za zdravlje. Šećer isto tako - previše ga unosimo, uništava nam stanice, a što je najgore izaziva ovisnost.
Ne trebamo se bojati hrane i debljine, ističe Šupe, samo trebamo znati odabrati. Voće, povrće, meso, riba su namirnice koje trebamo svakodnevno konzumirati, a kloniti se pekarskih proizvoda, tjestenine i raznih prerađevina.
Iako zvuči logično i samo po sebi razumljivo, prepuna dvorana je pokazala da se ljudi zanimaju za pitanja vezana uz prehranu i zdravlje ili im možda treba poticaj da promjene loše životne navike.
Sve u svemu s obzirom na veliku posjećenost, iz Gradske knjižice Zadar su nam kazali da bi se predavanje moglo ponoviti pa bi svi zainteresirani koji nisu uspjeli prisustvovati ovaj put, imali šansu to učiniti uskoro.
U petak ujutro Anita Šupe je na svom Facebook profilu poručila Zadranima: - Dragi ljudi stvarno mi je žao da niste svi mogli ući u dvoranu. Ova moja gostovanja po knjižnicama zapravo ne organiziram ja nego me pozivaju i ja prihvatim poziv ako mi se uklapa, ali sve se češće događa da mjesta nema za sve i očito je da će se ubuduće morati osigurati veći prostor. A u Zadar ću rado ponovo doć.
Vezane vijesti
-
U petak, 13. prosinca, Zimski park na Višnjiku zasjao je u blagdanskom duhu uz dolazak Kamiona Djeda Mraza u organizaciji Auto Hrvatske.
-
Projekt koji prati velebitske pastire od prapovijesti do danas zaokružen je dokumentarnim fotografijama Marka-Lorenza Blaslova!
-
Atmosfera na Trgu Petra Krešimira IV bila je ispunjena toplinom, zajedništvom i radošću, a doček Svete Lucije postao je još jedan nezaboravan trenutak u adventskom kalendaru Paga
Izdvojeno
-
Djelomice sunčano uz više oblaka u prvom dijelu dana, osobito ujutro na jugu Jadrana gdje će još mjestimice padati kiša.
-
Topla čokolada jedan je od omiljenijih toplih napitaka diljem svijeta, posebno u hladnim zimskim mjesecima. Bogatog, kremastog okusa i intenzivnog mirisa čokolade, ovaj napitak pruža utjehu i toplinu te budi osjećaj nostalgije i zadovoljstva.
-
Jeste za šah i pivo? Red izazova i red opuštanja uz pivo u pogonu pivovare? Poklonite sebi i svojima jedan 'Christmas chess challenge' i zaigrajte šah s bivšim prvakom Hrvatske!
-
U petak, 13. prosinca, Zimski park na Višnjiku zasjao je u blagdanskom duhu uz dolazak Kamiona Djeda Mraza u organizaciji Auto Hrvatske.
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.