Događaji

vrijedno priznanje

Četiri turističke nagrade "Suncokret ruralnog turizma Hrvatske" zasluženo stigle u Zadarsku županiju

Četiri turističke nagrade

Uz mirise i okuse autohtonih i tradicijskih specijaliteta iz čitave Hrvatske, puno smijeha, zabavnog Franu Ridjana i vrhunsku glazbu zanimljivog benda „Gudalo protiv trzalice“, dodijeljena je četvrta nacionalna turistička nagrada „Suncokret ruralnog turizma“

- U Strategiji razvoja turizma do 2020. ruralni turizam jedan je od deset ključnih turističkih proizvoda koji će u narednih nekoliko godina biti u fokusu. Vjerujem da ćemo zajedno i jačom institucionalnom suradnjom napraviti značajne iskorake. Pri tome moramo voditi računa da se razvoj odvija prema načelima održivosti te da najvažniji ostanu čovjek, kultura i tradicija – istaknuo je Ivo Bašić, glavni tajnik Ministarstva turizma na četvrtoj svečanoj dodjeli nagrada „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske“, u jedinstvenom ambijentu novog hotela Academija u Zagrebu.

Početkom mjeseca između 150 prijava pristiglih na Natječaj, članovi žirija odlučivali su o najboljima, koji su pobijedili s tijesnom bodovnom razlikom, što samo svjedoči o činjenici da Hrvatska ima veliki potencijal u ruralnom turizmu od Srijema do Konavala.

Najboljima su danas uručene Zlatne, Srebrne, Brončane plakete i Posebna priznanja u sedam kategorija: Turistička seljačka gospodarstva, Poduzetnici u ruralnom turizmu, Ruralno-turistički projekti, Ruralno-turističke manifestacije, Tradicijska ruralna gastronomija, Vinski turizam i Hrvatski otočni proizvod.

Suncokretom ruralnog turizma promoviraju se tradicijski sadržaji, povezuju se najznačajniji projekti, proizvođači, događaji i zanimljivosti, te se uz očuvanje izvornosti stvaraju novi proizvodi ruralnog turizma. Ideja vodilja u realizaciji projekta je zaštita i očuvanje hrvatske izvornosti te poticanje razvoja turizma u ruralnim područjima Hrvatske. 

Četiri su nagrade zasluženo stigle i u Zadarsku županiju. Suncokret ruralnog turizma Hrvatske dobili su OPG Odžaković - srebrnu povelju za Turistička seljačka gospodarstva, PZ Maslina i vino, za kultivirani krški krajolik, OPG Krsto Matulić, srebrnu povelju za Hrvatski otočni proizvod i Škraping za Ruralno turističke manifestacije.

KATEGORIJA I – TURISTIČKA SELJAČKA GOSPODARSTVA

SREBRNA POVELJA/ OPG ODŽAKOVIĆ, NADIN / Nadin, Zadarska županija

U Nadinu, samo nekoliko minuta od Benkovca, nalazi se pravo malo ruralno bogatstvo. Tu su etno zbirka i muzej, tradicionalna peka, smještaj i, naravno, domaći proizvodi. Gdje god pitaš u selu čuje se ona poznata rečenica „Znate, barba Šime je u svoje gospodarstvo uložio puno vremena i truda“.

KATEGORIJA III –PODUZETNICI U RURALNOM TURIZMU

Posebno priznanje za kultivirani krški krajolik/ PZ „MASLINA I VINO”- Polača, Zadarska županija

Ova poljoprivredna zadruga razvila je cijelo naselje Polača te se pronašao i izvor pitke vode, a ujedno je i simbol ekološke proizvodnje koju dodatno potvrđuje i velika zastava Europske unije na samom ulazu. Pogledom na grozd i smokve može se vidjeti kako je ono čisto, prirodno, domaće… 

KATEGORIJA IV – HRVATSKI OTOČNI PROIZVOD

SREBRNA POVELJA/ OPG KRSTO MATULIĆ - Pašman, Zadarska županija

Kada dođete na otok Pašman, u istoimenom naselju potražite kamenu kućicu sa plavim prozorima i ulazom, uz samo more, nasuprot pašmanske gajete „Mala Matulića“. Unatoč maloj brodici, unutra vas očekuju domaćini velikog srca Ana i Krsto koji će vam pokazati svoje autentične gastronomske i kozmetičke proizvode, među njima i nadasve poznati Pašmanero…

KATEGORIJA VI – RURALNO TURISTIČKE MANIFESTACIJE

Posebno priznanje za sportsko – rekreacijske aktivnosti u ruralnom turizmu
MEĐUNARODNA SPORTSKO – TURISTIČKA MANIFESTACIJA ŠKRAPING, JKU PRVENJ / Tkon, Zadarska županija

U Tkonu na otoku Pašmanu svake godine održava se jedinstvena sportska manifestacija pod imenom škraping. Škraping je međunarodna treking utrka po oštrom otočnom kamenju koja spada u vrstu ekstremnih sportova. 


Reci što misliš!