Događaji

Provjerili smo

18. "Dani masline": Degustacije, kuhanje, natjecanja

18.

Degustacije ulja, vina, sira, stručna predavanja i susreti, Liburnsko varivo za 500 osoba, priprema žgvaceta...provjerili smo što nam donose 18. Dani masline u Zadru!

Udruga prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista Zadarske županije danas je najavila 18. Međunarodnu manifestaciju Dani masline 2016. koji će se održati 29. i 30. travnja.

Bit će zanimljivo na predavanjima stručnjaka u maslinarstvu, ali i na prigodnom sajmu koji će okupiti niz maslinara, uljara, vinara, sirara...

Organizatori su, kako kažu, za uzimanje uzorka zavirili su svaki podrum i konobu i ponosno najavljuju i atraktivan ''Marendin'' koji će se u subotu održati na Forumu. Bit će to gastro show uz zadarskog kuhara Renata Kraljevima i učenike Hotelijersko turističke škole. Pripremat će se jedan liburnski specijalitet - golema količina variva od leće, orza i slanutka, a organizatori poručuju - bit će tu oko 500 porcija!

Posjetitelji će na vođenim degustacijama moći kušatati i naučiti razlikovati dobro od lošeg ulja. Planirano je i sljubljivanje ulja i sira uz guštanje u vinima sve poznatijih ravnokotarskih vinara.

Manifestacija ima i humanitarni karakter.

 

Dobovoljnim prilozima tijekom maslinarskog marendina na Forumu namjera je podržati akciju Odjela za ginekologiju OB Zadar za kupnju neophodnog uređaja office histereoskopa koji služi za vizualizaciju unutrašnjosti maternice. Osim toga, maslinova ulja sakupljena od natjecatelja donirati će se Dječjem vrtiću za djecu s teškoćama u razvoju Latica iz Zadra

U velikoj dvorani zadarskog Sveučilišta na programu su teme iz struke, okrugli stol o navodnjavanju, uzrocima neredovite rodnosti domaće sorte orkula, o gubitku ulja od berbe do prodaje, te o stavljanju ulja na tržište.

Sudjeluju poznati znanstvenici i stručnjaci prof. dr. sc. Đani Benčić, dr. sc. Frane Strikić, prof. dr. sc. Željko Prgomet, Gordana Dragun, dipl. ing., Šime Marcelić, dipl. ing, prof. dr. sc. Mirko Gugić, dr. sc. Dario Lasić, prof. dr. sc. Jasna Bošnir Anita Peraić, dipl. ing... Očekuje se sudjelovanje i ministra poljoprivrede prof. dr. sc. Davora Romića.

Izlet na Ugljan

U planu je stručni izlet na otok Ugljan gdje će sudionici, uz terensku nastavu rezidbe maslina, posjetiti antički mlin u Mulinama, upoznati se s alternativnim načinom crpljenja vode (bušotina, vjetrenjača) za navodnjavanje maslina uz predavanja Šime Marcelića dipl. ing. i prof. dr. sc. Đanija Benčića .Zanimljivo predavanje o proizvodnji maslinovog ulja pod brendom Oleum Liburnicom imat će maslinarski entuzijast Mladen Lucin.

Natjecanje u pripremanju Žgvaceta

Veliko zanimanje izaziva i najava održavanja 1. Međunarodnog natjecanja u kuhanju Žgvaceta - tradicionalnog jela od mlade janjetine.

Prijave su u tijeku, a svoje sudjelovanje već su potvrdile kuharske ekipe iz Slovenije, iz Krasice u Istri, Omiša, domaće iz Ugljana i Lukorana, zadarskog restorana Roko, Hotelsko ugostiteljske i turističke škole, kuharske ekipe iz Bukovice i Ravnih kotara pa čak i iz Crne Gore.

Domaću ravnkotarsku janjetinu osigurat će PZ Poličanka iz Poličnika. Uz meso natjecatelji će dobiti i sve druge potrebne namirnice, kaže kuharski profesor Renato Kraljev pod čijom će se kuharskom palicom odvijati ovaj gastronomski događaj. A kao dodatak svatko po svojoj želji može donijeti svoje začine. Naravno, i maslinovo ulje bez kojega nema ukusnog žgvaceta.

 


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.