Događaji

Koalicija udruga u zdravstvu

"Onkologija.hr" - platforma udruga onkoloških pacijenata

Koalicija udruga u zdravstvu (KUZ) predstavila je u utorak novu platformu udruga onkoloških pacijenata "Onkologija.hr" i internetsku stranicu www.onkologija.hr koja na jednom mjestu daje savjete pacijentima i njihovim obiteljima o zloćudnim bolestima i podršci oboljelima.

Platforma Onkologija.hr na jednom mjestu objedinjuje informacije devet udruga koje mogu pomoći obiteljima u borbi s malignom bolešću.

Cilj joj je širenje glasa pacijenata oboljelih od raka bez obzira na dob i vrstu malignog oboljenja te jedinstveno predstavljanje njihovih interesa prema stručnim i državnim institucijama, rekao je predsjednik KUZ-a Ivica Belina te upozorio da Hrvatska još nema registre medicinski relevantnih ishoda liječenja onkoloških bolesnika.

Također, zahtijevat će jednaku dostupnost dijagnostičkih postupaka i liječenja za sve onkološke bolesnike na području cijele države, bolju dostupnost inovativnih načina liječenja i bolju dostupnost onkoloških lijekova.

Jedna od članica platforme je i udruga "Krijesnica" za pomoć oboljeloj djeci i njihovim obiteljima. Izvršna direktorica udruge Ivana Lacko istaknula je da u Hrvatskoj svaki drugi dan jedno dijete oboli od maligne bolesti, što je na godišnjoj razini 180 novih slučajeva.

Za razliku od malignih oboljenja u odrasloj dobi, tumori dječje dobi rijetke su bolesti i imaju veći postotak izlječenja. Procjene govore da će od troje djece, dvoje biti uspješno izliječeno, rekla je Lacko te istaknula da udruga Krijesnica organizira psihološku pomoć za oboljelu djecu, njihove roditelje i članove obitelji.

Na konferenciji za novinare predstavljena je i nova internetska stranica o onkološkim bolestima www.onkologija.hr koja na jednom mjestu daje savjete pacijentima i njihovim obiteljima o zloćudnim bolestima, metastatskoj bolesti, liječenju te podršci oboljelima.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.