Projekt INOVaDA
Novigradska dagnja: Skoro sto posto ručni rad
U suradnji sa Sveučilištem u Zadru novigradski uzgajivači dagnji rade na brendiranju ove morske delicije. Projektom INOVaDa o kojem će se govoriti sutra u Novigradu promiču okolišno-prijateljsku marikulturu. Za 19 sati sutra se na rivi priprema velika fešta, doznaje Radio Zadar .
Na manifestaciji Okusi novigradske dagnje od 21 sat na Novigradskoj rivi će se na razne načine pripremati 500 kilograma ovog poznatog morskog proizvoda. Projekt INOVaDA promiče održivu marikulturu i nove tehnologije uzgoja kakve se već godinama primjenjuju u Europi, kaže uzgajivač dagnji Branimir Baždarić , ujedno i savjetnik za ribarstvo i marikulturu Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije :
"To su neke tehnologije koje se u Španjolskoj i Škotskoj već godinama primjenjuju. Bitno je odsustvo mehanizacije , prevelik je udio ljudskog rada, to je ono što podiže proizvodnu cijenu same školjke . Veliki dio procesa je ručni rad, mi mehanizaciju koristimo ovisno o brodu kako tko, postoje čak uzgajališta gdje su i brodovi bez motora", pojašnjava Baždarić.
Sedam uzgajivača u udruzi "Novigradska dagnja" trenutačno proizvode svak po 50 tona školjaka godišnje, a kako bi ovaj poznati morski proizvod došao i na europske stolove dug je put. Član udruge Tomislav Karamarko navodi kako su s tim ciljem Osnovali udrugu koja je pokrenula zahtjev za dobivanje Zaštićene oznake izvornosti.
"Na tom putu još je par godina mukotrpnog rada, u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede i mjerodavnim agencijama kažu naši sugovornici, a u međuvremenu ekološki i parametri higijenske ispravnosti najvažnija su im briga... Novigradsko more i Novigradsko ždrilo su pod stalnim nadzorom Uprave veterinarstva kao proizvodna područja", tvrdi Karamarko.
I zato se uzgajivačima pridružila i Turistička zajednica općine Novigrad manifestacijom Okusi novigradske dagnje koja će sutra i gostima i domaćima pokazati kako je ovaj morski proizvod zaista nešto posebno pa njegovo brendiranje treba podržati, najbolje kupovinom kod registriranih proizvođača.
Radionica pod nazivom „NOVIGRADSKA DAGNJA – sadašnjost i budućnost“, namijenjena aktivnim uzgajivačima školjaka u Zadarskoj županiji i članovima Lokalne akcijske grupe u ribarstvu „Tri mora“ održat će se u subotu 9. srpnja, 2016. god. s početkom u 19:00 h u crkvi Sv. Katarine u Novigradu. Organizatori radionice su Općina Novigrad, Sveučilište u Zadru, Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije, Lokalna akcijska grupa u ribarstvu „Tri mora“, Udruga uzgajivača školjaka „Novigradska dagnja“ i Zadarska županija.
Vezane vijesti
-
U petak, 13. prosinca, Zimski park na Višnjiku zasjao je u blagdanskom duhu uz dolazak Kamiona Djeda Mraza u organizaciji Auto Hrvatske.
-
Projekt koji prati velebitske pastire od prapovijesti do danas zaokružen je dokumentarnim fotografijama Marka-Lorenza Blaslova!
-
Atmosfera na Trgu Petra Krešimira IV bila je ispunjena toplinom, zajedništvom i radošću, a doček Svete Lucije postao je još jedan nezaboravan trenutak u adventskom kalendaru Paga
-
U Dalmaciji će osobito na otocima puhati jako jugo, a popodne sjeverozapadni vjetar. Bit će promjenjivo, povremeno uz kišu, lokalno moguće i obilnim pljuskovima. Jutarnja temperatura zraka od 6 do 10 °C, u unutrašnjosti niža, između 2 i 4 °C, a popodnevna od 9 do 14 °C
Izdvojeno
-
Topla čokolada jedan je od omiljenijih toplih napitaka diljem svijeta, posebno u hladnim zimskim mjesecima. Bogatog, kremastog okusa i intenzivnog mirisa čokolade, ovaj napitak pruža utjehu i toplinu te budi osjećaj nostalgije i zadovoljstva.
-
U petak, 13. prosinca, Zimski park na Višnjiku zasjao je u blagdanskom duhu uz dolazak Kamiona Djeda Mraza u organizaciji Auto Hrvatske.
-
Vjerojatno ste čuli da nije dobro za probavni sustav, no je li stvarno tako? Dobra vijest je da pijenje kave na prazan želudac nije nužno loše za vas, a vaš se želudac obično može prilagoditi i zaštititi.
-
Utakmica 17. kola HNL-a između nogometaša Istre 1961 i Šibenika je bila protkana brojnim prilikama i preokretima, a na kraju je završila bez pobjednika 3-3 (1-2).
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.