Događaji

Projekt INOVaDA

Novigradska dagnja: Skoro sto posto ručni rad

Novigradska dagnja: Skoro sto posto ručni rad

U suradnji sa Sveučilištem u Zadru novigradski uzgajivači dagnji rade na brendiranju ove morske delicije. Projektom INOVaDa o kojem će se govoriti sutra u Novigradu promiču okolišno-prijateljsku marikulturu. Za 19 sati sutra se na rivi priprema velika fešta, doznaje Radio Zadar .

Na manifestaciji Okusi novigradske dagnje od 21 sat na Novigradskoj rivi će se na razne načine pripremati 500 kilograma ovog poznatog morskog proizvoda. Projekt INOVaDA promiče održivu marikulturu i nove tehnologije uzgoja kakve se već godinama primjenjuju u Europi, kaže uzgajivač  dagnji Branimir Baždarić , ujedno i savjetnik za ribarstvo i marikulturu Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije :

"To su neke tehnologije koje se u Španjolskoj i Škotskoj već godinama primjenjuju. Bitno je odsustvo mehanizacije , prevelik je udio ljudskog rada, to je ono što podiže proizvodnu cijenu same školjke . Veliki dio procesa je ručni rad, mi mehanizaciju koristimo ovisno o brodu kako tko, postoje čak uzgajališta gdje su i brodovi bez motora", pojašnjava Baždarić.

Sedam uzgajivača u udruzi "Novigradska dagnja" trenutačno proizvode svak po 50 tona školjaka godišnje, a kako bi ovaj poznati morski proizvod došao i na europske stolove dug je put. Član udruge Tomislav Karamarko navodi kako su s tim ciljem Osnovali udrugu koja je pokrenula zahtjev za dobivanje Zaštićene oznake izvornosti.

"Na tom putu još je par godina mukotrpnog rada, u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede i mjerodavnim agencijama kažu naši sugovornici, a u međuvremenu ekološki i parametri higijenske ispravnosti  najvažnija su im briga... Novigradsko more i Novigradsko ždrilo su pod stalnim  nadzorom Uprave veterinarstva kao proizvodna područja",  tvrdi Karamarko.   

I zato se uzgajivačima pridružila i Turistička zajednica općine Novigrad  manifestacijom Okusi novigradske dagnje  koja će sutra i gostima i domaćima pokazati kako  je ovaj morski proizvod zaista nešto posebno pa njegovo brendiranje treba podržati, najbolje kupovinom kod  registriranih proizvođača. 

Radionica pod nazivom „NOVIGRADSKA DAGNJA – sadašnjost i budućnost“, namijenjena aktivnim uzgajivačima školjaka u Zadarskoj županiji i članovima Lokalne akcijske grupe u ribarstvu „Tri mora“ održat će se u subotu 9. srpnja, 2016. god. s početkom u 19:00 h u crkvi Sv. Katarine u Novigradu. Organizatori radionice su Općina Novigrad, Sveučilište u Zadru, Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije, Lokalna akcijska grupa u ribarstvu „Tri mora“, Udruga uzgajivača školjaka „Novigradska dagnja“ i Zadarska županija.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.