Događaji

U Splitu podignut spomenika anđela za Vukovar

U Splitu podignut spomenika anđela za Vukovar

Uoči 25. godišnjice okupacije Vukovara u Splitu je popodne otkriven spomenik "I u mom gradu Vukovar svijetli", postavljen na zelenoj površini na raskrižju Ulice Domovinskog rata i Vukovarske.

Skulptura brončanog dječačića anđela "Lumin", visine 150 centimetara, postavljena je na kamenu s otvorima koji svijetle kad se upali gradska rasvjeta.

Split je prvi grad u Hrvatskoj čiji su stanovnici prije 18 godina na dan pada Vukovara uz najdužu ulicu koja nosi ime toga grada, dugačku oko pet kilometra, svake godine paliti svijeće u spomen na sve žrtve rata, a inicijatorica te akcije bila je Vini Rakić.

"Ta se akcija s vremenom proširila diljem zemlje. Ova akcija ima znatnu potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa koje poziva sve odgojne ustanove da se u svojim sredinama priključe tom spomen-činu. To držim vrlo važnim jer škola nije samo kreda i računalo, škola je i ona koja njeguje i budi osjećaje, a odnos prema Domovinskom ratu je odnos prema domovini Hrvatskoj kao svojoj najširoj obitelji, rekla je Rakić.

Podsjetila je da Splićani svijeće pale duž cijele Vukovarske ulice pa danas s obje strane gore svijeće na 10 kilometara.

Nakon otkrivanja spomenika mnogi su građani zapalili svijeće.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.