
U jednim hrenovkama pronađen je aditiv koji se nalazi u većini naših hrenovki. Radi se o E-250 s crne liste dodataka hrani u EU koji izaziva poremećaj krvnog tlaka
Omiljeni
brzi obrok kojim ste tko zna koliko puta zamijenili ručak, i to ne samo
svoj nego i dječji. Osim što su jeftine, većina hrenovki stoji do 20
kuna za 150 grama, a ima i onih od 100 grama koje možete dobiti već za 5
kuna, prenosi dalje.com
Ukusne su pa ih svi rado jedu. No što se u mirisnim mesnim prutićima zapravo krije, malo tko zna. Sadržaj na omotu toliko
je apstraktan da će ga laici, ako uopće obrate pozornost na njega, teško
moći razumjeti, a malo tko ga uopće i pomišlja analizirati. Magistar Nenad Bratković iz nutricionističkog savjetovališta
objašnjava kako su hrenovke zapravo odličan izvor proteina životinjskog
porijekla, no problem je što nitko ne zna “tajnu” što se zapravo krije u
mesu.
– Jasno je da je riječ o određenoj količini mesa, ali i kože,
hrskavice te vjerojatno još nečega. Sve to – dodaje ugledni nutricionist
– nužno ne mora biti loše kao ni aditivi. No, dakako, važno je voditi
računa o količini, ali i učestalosti jedenja takve hrane.
Analizom sastojaka koje je magistar Bratković napravio na jednim hrenovkama pronađen je ijedan
od aditiva koji se inače nalazi u većini naših hrenovki. Radi se o
E-250 s crne liste dodataka hrani u EU koji izaziva poremećaj krvnog
tlaka.
A što znače svi oni napisi na poleđini hrenovki pročitajte ispod:
Začini – Bjelančevine pšenice, soje i mlijeka
zapravo su gluten iz pšeničnog brašna, sojine bjelančevine te mliječne
bjelančevine koje spadaju u skupinu alergena. Pod začinima se
podrazumijevaju papar, paprika, piment, origano, celer, vegeta, češnjak
Natrijev citrat – Među emulgatorima (aditivima)
koji su opasni i zabranjeni u EU jer sadrže više od 2% nitrita te su
stoga proglašeni kancerogenima i sastojak je hrenovki E-250. Riječ je o
soli koja mesnoj masi produljuje rok trajanja i koja može biti pogubna
za ljudsko zdravlje
Glukoza i voda – Hrenovke sadrže nipošto zanemarivu
količinu grožđanog šećera pa nisu dijetalna hrana. Sastojak voda
podrazumijeva običnu vodu koja je upotrijebljena pri miješanju
proizvoda.
Pojačivač okusa Ovakvi su sastojci najčešće opisani
kraticama – E 621 i antioksidansom E 300 koji čuvaju boju i štite od
oksidacije pa će i dva dana nakon otvaranja izgledati privlačno,
mirisati i biti ukusna
Masno tkivo – Ako je riječ o hrenovkama od
svinjetine, posrijedi je masna svinjska slanina bez kože, a može biti i s
ostalih dijelova svinje. Obarene kobasice rade se od mesnog tijesta,
masnih tkiva, usitnjenog mesa I., II. i III. kategorije te aditiva te do
30%
Mesna masa – Strojno otkošteno meso peradi čini 60
posto hrenovki, riječ je o čistom mesu bez kosti, a ono može biti pileće
ili pureće, sitnije mljeveno i miješano od svih dijelova životinje, no
nije specificirano o kojim je dijelovima tijela zaklanih životinja riječ
Pileće kožice . U pilećim hrenovkama ovaj sastojak
podrazumijeva kožu skinutu s cijelog pileta. Sad vam je jasnije zašto su
sva pileća prsa u trgovinama “gola”.
Regulator kiselosti – Riječ je o prehrambenim
aditivima koji se dodaju u sve prehrambene proizvode (kobasice, sireve)
radi povezivanja, homogenizacije i stabilnosti smjese pri izradi
proizvoda



