Crna Kronika

sigurnost djece

Kampanja "Dan bez mobitela u prometu"

Kampanja
Grgo Jelavić/PIXSELL

Djeca su česte žrtve u prometu, u prvih 10 mjeseci ove godine poginulo ih je osmero - petero kao putnici u vozilu, a troje kao pješaci dok ih je 122 teško, a 681 lakše ozlijeđeno, istaknuto je u petak u okviru kampanje "Dan bez mobitela u prometu"

U sklopu te kampanje koja se održava već sedmu godinu, održana je i konferencija ‘Mi i naši gadgeti u prometu’ na temu sigurnosti djece u prometu.

U prometu godišnje u svijetu pogine oko 180 tisuća djece, a u uzroke smrti ubraja se i korištenje mobitela pri vožnji, naveo je predsjednik Hrvatske udruge menadžera sigurnosti Alen Ostojić. 

"U prvih deset mjeseci 2022. u prometu je stradalo 757 djece, a u istom razdoblju ove godine 811 djece, što je porast od 7,1 posto. Najviše je djece smrtno stradalo ili bilo teško ozlijeđeno dok su bili putnici u vozilima svojih roditelja ili drugih osoba koje su ih prevozile", rekao je savjetnik Ravnateljstva policije Miron Huljak. 

Prema statistikama to se događa jer djeca nisu vezana, voze se naprijed i ne sjede u sjedalici, upozorio je voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa Ravnateljstva policije Josip Mataija.

Pročelnik Odsjeka za logistiku i mobilnost na koprivničkom Sveučilištu Sjever Predrag Brlek naveo je primjere dobrih praksi prometne infrastrukture i signalizacije u vrtićkim i školskim zonama.

Istraživanje provedeno u 900-tinjak škola u Hrvatskoj pokazalo je da samo jedna ima parking gdje roditelji mogu ostaviti djecu, te da kod 553 škole nema znaka ograničenja brzine, navedeno je u priopćenju.

Viši savjetnik u Agenciji za odgoj i obrazovanje Ministarstva znanosti i obrazovanja Žarko Bošnjak pojasnio je kako svaka učiteljica razredne nastave u osnovnoj školi može posvetiti 18 nastavnih sati podučavanju djece prometnoj kulturi, no ta odluka nije obavezna te ovisi i o učiteljici i o ravnatelju škole. 

U petom razredu svaki učitelj tehničke kulture mora osam školskih sati posvetiti prometnoj kulturi i preventivi, a tu tematiku može proširiti i na šesnaest školskih sati, ustvrdio je Bošnjak.

Svi su se izlagači na konferenciji složili kako je potrebno educirati i roditelje jer djeca prvotno od njih uče kako se ponašati u prometu.


Reci što misliš!