Crna Kronika

U globalnoj operaciji protiv trgovanja ljudima 212 uhićenih i 244 novih istraga

U globalnoj operaciji protiv trgovanja ljudima 212 uhićenih i 244 novih istraga
Shutterstock

U operaciji Globalni lanac, održanoj u svibnju u 44 zemlje, uhićeno je 212 osoba i identificirano 1426 potencijalnih žrtava trgovine ljudima u svrhu seksualnog iskorištavanja, prisilnog prosjačenja i kriminala, a pokrenuto je 244 novih istraga, izvijestilo je Ravnateljstvo policije.

Glavni ciljevi operacije, ističe policija, bili su identificirati, zaštititi i uputiti žrtve i potencijalne žrtve trgovanja ljudima za pomoć, dok su konkretne akcije usmjerene na razbijanje kriminalnih mreža koje potencijalno iskorištavaju žrtve podrijetlom iz Južne Amerike, Azije, Afrike, zapadnog Balkana i Ukrajine.

Policija je priopćila da su vlasti zemalja uključenih u akciju bile prisutne na graničnim prijelazima i glavnim prometnim čvorištima kako bi identificirale potencijalne žrtve i osumnjičenika, a zemlje su prilagodile svoje operativne aktivnosti vrstama trgovine ljudima koje prevladavaju u njihovim regijama.

Ukupno su nadzirana 8644 leta, a aktivno su nadzirana 3984 granična prijelaza u 25 država članica EU i 19 država izvan EU, ističe policija dodajući da je 130.000 službenika diljem svijeta provjerilo 1,6 milijuna ljudi, 25.400 lokacija, 153.300 vozila i 72.850 dokumenata.

Između ostalih, istražitelji su u Švedskoj identificirali pet maloljetnih dječaka u društvu 19-godišnjaka koji je nadgledao njihovo prosjačenje, dok je u Srbiji uhićeno šest osoba osumnjičenih za seksualno iskorištavanje 10 žena, a jedan osumnjičenik za iskorištavanje jedne žene u vidu prosjačenja i prisiljavanja na kriminal.

Suradnja Frontexa, Europola i Interpola

Ravnateljstvo policije dodaje da su rumunjske vlasti provele 19 pretraga kuća i uhitile četiri osobe osumnjičene za radno iskorištavanje najmanje osam žrtava, dok je u Sjevernoj Makedoniji uhićeno 11 osoba koje se sumnjiče za seksualno iskorištavanje maloljetnika i trgovinu ljudima. U Kolumbiji je identificirano 27 žrtava seksualnog iskorištavanja, a sedam osumnjičenih je uhićeno.

Opsežna operacija Globalni lanac planirana je na sastanku čiji je domaćin bio Frontex, koordinirane su iz Interpolovog centra, dok je Europol omogućio razmjenu informacija i 24-satnu operativnu analitičku podršku.

Maloljetnicima se trguje radi seksualnog i radnog iskorištavanja te radi prosjačenja ili krijumčarenja ilegalne robe i sitnog kriminala. Upozorava i da se trgovina djecom i nadalje u velikoj mjeri nedovoljno prijavljuje te da unutar EU-a djecom uglavnom trguju njihovi rođaci.

Policija precizira da ove zločinačke organizacije, povezane velikim mrežama klanova, djeluju u nekoliko zemalja i premještaju djecu preko granica, kao i da maloljetnici iz zemalja izvan EU-a mogu postati žrtve trgovaca ljudima koji surađuju s osobama koje prate djecu, pretvarajući se da su njihovi rođaci ili zakonski skrbnici.


Reci što misliš!