Crna Kronika

Oprez!

Širi se lažni mail zbog kojeg možete izgubiti novce, evo kako ga prepoznati

Širi se lažni mail zbog kojeg možete izgubiti novce, evo kako ga prepoznati
Marko Lukunic/PIXSELL

Policijska uprava osječko-baranjska objavila je da je jedna tvrtka nasjela na lažni mail i tako ostala bez oko 14.000 eura.

U srijedu 26. travnja, tvrtka iz Osijeka zaprimila je lažni e-mail s linkom banke u kojem se navodi potreba za ažuriranjem aplikacije bankarske usluge putem kojega je ovlaštena osoba ustupila podatke bankovnog računa tvrtke nakon čega je s istoga skinuto oko 14.000 eura.

 

Slijedi daljnji rad na otkrivanju počinitelja.

 

Jedna od najučinkovitijih obrana od prijevara preko interneta je podizanje svijesti potencijalnih žrtava o opasnostima s kojima se mogu susreti na internetu, objavili su iz PU osječko-baranjske.

 

Upozorenje Udruge banaka

Podsjetimo, Hrvatska udruga banaka (HUB) također je građanima savjetovala da dobro pripaze na lažne pozive, mailove i poruke kako ne bi ostali bez novca.

 

Pošiljatelji u ovom slučaju šalju lažnu e-poštu putem koje vas nastoji navesti na dijeljenje osobnih, financijskih ili sigurnosnih podataka.

Takvi mailovi mogu izgledati identično onima ili slično onima koje banka šalje, a od vas mogu tražiti preuzimanje priloženih dokumenata ili klikanje na poveznicu te obično koriste izraze koji upućuju na to da se radi o hitno situaciji.

 

Iz HUB-a poručuju da vas banka putem maila nikada neće tražiti osjetljive podatke niti će vas tražiti potvrdu osobnih podataka, zaporke ili pinove.

Također, savjetuju da dobro pogledate mail.

- Usporedite e-adresu s prethodnim stvarnim porukama iz banke. Provjerite točnost pravopisa i gramatike, dodaju.


Reci što misliš!