Crna Kronika

Slijede kazne

Policija je u posljednja tri dana u prometu zatekla osam osoba bez položenog vozačkog ispita

Policija je u posljednja tri dana u prometu zatekla osam osoba bez položenog vozačkog ispita
PIXSELL

Sukladno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, novčanom kaznom u iznosu od 1320 do 2650 eura ili kaznom zatvora do 60 dana, kaznit će se za prekršaj osoba koja u prometu na cesti upravlja motornim vozilom prije stjecanja prava na upravljanje.

U subotu, 11. ožujka u 00:08 sati u Zadru u Ulici Kralja Dmitra Zvonimira policijski službenici Postaje prometne policije Zadar zaustavili su automobil Fiat zadarskih registarskih oznaka s kojim je prije položenog vozačkog ispita upravljao 32-godišnjak koji je isključen iz prometa te prekršajno sankcioniran.

 

Također, 11. ožujka u 08:30 sati u Gračacu u Ulici Nikole Tesle policijski službenici Postaje granične policije Gračac u prometu su zaustavili traktor kojim je prije položenog vozačkog ispita, upravljao 48-godišnjak koji kod sebe nije imao osobne dokumente.
Vozač traktora je uhićen te je prekršajno sankcioniran zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama te zbog prekršaja iz domene Zakona o osobnoj iskaznici.

 

Noćas, 13. ožujka iza ponoći policijski službenici Policijske postaje Biograd su u Pakoštanima zaustavili motocikl Aprilia zadarskih registarskih oznaka koji se jednosmjernom ulicom kretao u zabranjenom smjeru, a s kojim je prije položenog vozačkog ispita upravljao 19-godišnjak.


Daljnjim postupanjem policije utvrđeno je kako je 19-godišnjak upravljao motociklom pod utjecajem alkohola od 1,67 promila, odbio je testiranje na prisutnost droge u organizmu. Također je utvrđeno kako je motociklu isteklo važenje prometne dozvole i police osiguranja.


Vozač motocikla je uhićen te smješten u službene prostorije do prestanka djelovanja opojnog sredstva te je danas prepraćen na Kazneno-prekršajni odjel Općinskog suda u Zadru.

 

Sukladno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, novčanom kaznom u iznosu od 1320 do 2650 eura ili kaznom zatvora do 60 dana, kaznit će se za prekršaj osoba koja u prometu na cesti upravlja motornim vozilom prije stjecanja prava na upravljanje.

Vozaču koji je pravomoćnom odlukom o prekršaju proglašen krivim za prekršaj izreći će se zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od:

1) najmanje šest mjeseci, ako je prekršaj počinjen drugi put,
2) najmanje 12 mjeseci, ako je prekršaj počinjen treći odnosno svaki sljedeći put.

Vozaču motornog vozila se u evidenciju upisuje šest negativnih prekršajnih bodova ako je pravomoćnom odlukom o prekršaju proglašen krivim za prekršaj iz stavka 3. ovoga članka

 

S koliko se godina može upisati u autoškolu i razlikuje li se dobna granica s obzirom na kategorije vozila?

Sukladno odredbama članka 204. stavka 1. Zakona o sigurnosti prometa na cestama osoba može pristupiti osposobljavanju za vozača vozila određene kategorije najranije šest mjeseci prije nego što navrši godine propisane za izdavanje vozačke dozvole za upravljanje vozilom određene kategorije.

Odredbom članka 217. Zakona o sigurnosti prometa na cestama propisane su kategorije vozila i minimalna starosna dob za pojedine kategorije,

 

AM spadaju mopedi i laki četverocikli, a najniža starosna dob za kategoriju AM je 15 godina.

A1 – najniža starosna dob je 16 godina, gdje spadaju:
– motocikli sa ili bez bočne prikolice, radnog obujma motora do 125 cm3 i snage motora od najviše 11 kW i odnosom snage i mase koji ne prelazi 0,1 kW/kg;
– motorna vozila na tri kotača čija snaga nije veća od 15 kW,

A2 – najniža starsona dob je 18 godina, gdje spadaju: 
– motocikli sa ili bez bočne prikolice, čija snaga ne prelazi 35 kW i čiji omjer snaga/masa ne prelazi 0,2 kW/kg, a ne potječu od vozila čija je snaga dvostruko veća i više,

A spadaju:
– motocikli sa ili bez bočne prikolice;
– motorna vozila na tri kotača čija je snaga veća od 15 kW,
a najniža starosna dob za kategoriju A je 24 godine, odnosno 20 godina ukoliko vozač ima vozačku dozvolu za upravljanje vozilom A2 kategorije najmanje dvije godine te najniža starosna dob za vozilo na tri kotača A kategorije je 21 godina.

B spadaju motorna vozila, osim vozila AM, A1, A2, A, F i G kategorije čija najveća dopuštena masa ne prelazi 3.500 kg i koja su dizajnirana i konstruirana za prijevoz ne više od 8 putnika, ne računajući sjedalo za vozača; motorna vozila ove kategorije mogu biti u kombinaciji s priključnim vozilom čija najveća dopuštena masa ne prelazi 750 kg. Ne dovodeći u pitanje odredbe propisa o tipnom odobrenju vozila o kojima je riječ, motorna vozila u ovoj kategoriji mogu se kombinirati s priključnim vozilom čija je najveća dopuštena masa veća od 750 kg, pod uvjetom da najveća dopuštena masa ove kombinacije vozila nije veća od 4 250 kg. U slučaju da je najveća dopuštena masa takve kombinacije vozila veća od 3 500 kg, takvom kombinacijom vozač može upravljati samo nakon što je položio vozački ispit za tu kombinaciju vozila iz nastavnog predmeta Upravljanje vozilom.
Najniža starosna dob za kategoriju B je 18 godina. 

 

Vozačka dozvola

Zahtjev za izdavanje vozačke dozvole može podnijeti hrvatski državljanin koji je na području Republike Hrvatske nastanjen i ima prijavljeno prebivalište, hrvatski državljanin koji u Republici Hrvatskoj privremeno boravi i ima prijavljeno boravište u razdoblju od najmanje 185 dana, državljanin države članice EGP-koji na području Republike Hrvatske ima uobičajeno prebivalište odnosno koji se na području Republike Hrvatske školuje te stranac koji na području Republike Hrvatske boravi najmanje 185 dana u kalendarskoj godini i ima odobren privremeni ili stalni boravak.

Zahvaljujući tehničkom rješenju te zakonskim izmjenama građani od 24. rujna 2020. godine, prilikom prvog izdavanja vozačke dozvole, više ne moraju prilagati Uvjerenje o položenom vozačkom ispitu Hrvatskog autokluba, već MUP uvjerenje povlači elektronski.


Reci što misliš!