Crna Kronika

DOBAR “ULOV” ZADARSKE POLICIJE

"Pala" dva dilera s heroinom i marihuanom

Novi radio

Zadarska policija na današnjoj press konferenciji pohvalila se “dobrim ulovom” kada je droga u pitanju, a cijela akcija odvila se u zadnja dva dana.

Naime, jučer su kod 56-godišnjaka na jednom zadarskom otoku pronašli ukupno 10 kilograma i 250 grama marihuane raspoređene po stakenkama i PVC vrećicama te još kilogram masti zelene boje u staklenik majoneze za koju policija sumnja da je mješavina svinjske masti  i marihuane.  Mast je poslana u Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja “Ivan Vučetić u Zagrebu” kako bi se točno utvrdilo o čemu se radi.

Prekjučer policija je kod Posedarja zaustavila automobile BMW riječkih registracija kojim je upravljao 26-godišnjaka. Vozač kod sebe nije imao nikakve dokumente pa je naknadno policija utvrdila o kome se radi – jnihovom starom poznaniku koji ima dosje iz domene kriminaliteta droga. Voditelj Odjela kriminaliteta droga Miki Zrilić:

“Tu je na scenu nastupila naša kolegica Lili, službeni pas za detekciju droga, koja je kada je izvršila pregled vozila pozitivno reagirala na prisutnost droge u autu. Nakon što smo ishodovali nalog i izvršili pretragu u naslonu dječje sjedalice je pronađeno jedno pakiranje s 534 grama droge heroin i jedan omot s 1018 praškaste tvari nepoznatog kemijskog sastava za koji sumnjamo da se radi o punilu koji služi za povećanje mase droge.”

I 56-godišnjak i 26-godišnjak su uz kazenene prijave završili u pritvoru PU Zadarske.

STATISTIKA ZA 2022. GODINU

U daljnjem izlaganju Miki Zrilić je iznio statističke podatake ove policijske uprave za 2022. godinu, a koji su provedeni s ciljem suzbijanja kriminaliteta droga. 

Tijekom 2022. godine policijski službenici Policijske uprave zadarske otkrili su 138 kaznenih djela za koja je prijavljeno 63 počinitelja od čega 60 za kazneno djelo Neovlaštena proizvodnja i promet drogama i 3 za kaznena djela Omogućavanje trošenja droga.

Također evidentirano je i 205 prekršaja iz domene kriminaliteta droga za koje je prijavljeno isto toliko počinitelja, od čega 184 muške i 21 ženska osoba.  

Također, tijekom 2022. godine, u pritvorsku jedinicu Policijske uprave zadarske dovedeno je 28 osoba ( 24 muške i 4 ženske osobe) zbog sumnje da su počinili kaznena djela iz domene kriminaliteta droga,.

Po vrstama droge na području Policijske uprave zadarske najčešće se zapljenjuje droga cannabis tipa marihuana. 

Policijski su službenici su 2022. godini su u 382 zapljena droga, između ostalih, pronašli i oduzeli:

  • 16 057,9 grama marihuane
  • 2 118,7 grama amfetamina
  • 1 205,89 grama kokaina
  • 787 komada kanabis biljke
  • 499 komada tableta ecstasy.

Sva oduzeta droga proslijeđena je u Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ u Zagrebu. 

Romano Landeka, prezentirao je jučerašnje provedeno kriminalističko istraživanje koje su proveli policijski službenici Postaje pomorske i aerodromske policije Zadar koji su temeljem naloga Općinskog suda u Zadru na jednom otoku u zadarskom akvatoriju izvršili pretragu doma  i drugih prostorija kojima se koristi osumnjičeni 56-godišni hrvatski državljanin.

U pretrazi policijski službenici pronašli su i oduzeli 41 staklenku ispunjene marihuanom, ukupno oko 3 840 grama, te 12 PVC vreća s ukupno oko 6  410 grama marihuane. Sveukupna pronađena količina je oko 10 250 grama. Također je pronađena jedna staklenka zapremnine 1 kilogram u kojoj se nalazila nepoznata mast zelene boje, za koju se sumnja da je prerađevina marihuane.

Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni 56-godišnjak je predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave zadarske dok je kaznena prijava dostavljena nadležnom državnom odvjetništvu.

Također, policijski službenici provode i niz aktivnosti vezano za povećanje sigurnosti u cestovnom prometu, odnosno smanjenja broja i posljedica prometnih nezgoda koje izazivaju vozači pod utjecajem droga. Policijski službenici i u prometu efikasno provode aktivnosti vezane za nadzor prometa te utvrđivanja prisutnosti droga u organizmu vozača.

Sve policijske postaje opremljene su uređajima za detekciju prisutnosti droga u organizmu. 

Tijekom 2022. godine 149 vozača testirano na droge, kod 18 vozača utvrđena prisutnost droga te je 81 vozač odbio testiranje na droge. Sukladno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama vozači su prekršajno sankcionirani.


Reci što misliš!